obratite pažnju
POSTOJI OGROMNA RAZLIKA IZMEĐU SODE BIKARBONE I PRAŠKA ZA PECIVO: Sve vreme ih POGREŠNO koristite u pripremi kolača
Za početak, važno je da znate da su soda bikarbona i prašak za pecivo različiti po hemijskom sastavu i ne mogu jedno drugo da zamene
Sigurno ste i vi u nekim receptima primetili da se stavlja prašak za pecivo ili soda bikarbona. Da jedno lako može zameniti drugo.
I u nekim situacijama to i jeste tako. Tako su pojedini ljudi uvereni da je to potpuno ista stvar, te da ne pravi razliku da li ste upotrebili sodu ili prašak za pecivo. Ipak, to nije baš tako.
Soda bikarbona ili prašak za pecivo?
Pored toga što je sjajna za čišćenje, ona se može koristiti i za kuvanje. Ona je zapravo bazni mineral koji u kombinaciji sa nečim kiselim stvara ugljen-dioksid, pa se često nalazi u receptima koji uključuju kisele sastojke kao što su javorov sirup i limunov sok.
S druge strane, prašak za pecivo je kombinacija sode i vinske kiseline, a da bi se aktivirao, potrebna mu je samo tečnost. Nije ga potrebno mešati s kiselim namirnicama jer već sadrži kiselinu. Koristi se za povećanje volumena i teksturu pečenih namirnica.
Upotreba u kolačima
Soda bikarbona stavlja se isključivo u recepte koji sadrže veću količinu neke kiseline, a prašak za pecivo to ne zahteva. Treba imati na umu da, kada pečete kolače i koristite sodu bikarbonu, treba da dodate neki kiseli sastojak kako biste je aktivirali.
Dakle, iako na prvi pogled izgledaju slično i mogu se koristiti u slične svrhe, soda bikarbona i prašak za pecivo imaju različite hemijske osobine i namene u kuvanju. Važno je znati koju namirnicu koristiti u kojoj situaciji kako bi se postigao željeni rezultat pri pečenju.
BONUS VIDEO
(Espreso/republika/M.O./prenela T.M.)
Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!