OVAKO SE NA ORIGINALNI NAČIN SPREMA SARAJEVSKA ŠAMPITA: Najsočnija poslastica - recept koji osvaja u sekundi
Šampita na sarajevski način, Foto: Printscreen/Youtube/Moj Kutak

poslastica za sva vremena

OVAKO SE NA ORIGINALNI NAČIN SPREMA SARAJEVSKA ŠAMPITA: Najsočnija poslastica - recept koji osvaja u sekundi

Sarajevska šampita spremljena na originalni način je najsočnija poslastica, a recept osvaja u sekundi

Objavljeno:

Starinske poslastice iz detinjstva svi pamtimo, jer se one tako slatko jedu da to ne može rečima da se opiše.

Kao što su mnogi oduševljeni turskim kolačem "šekerpare" koji svojom sočnošću osvaja na prvi zalogaj, tako ćete i sada ostati bez reči kada vidite kako se pravi šampita na sarajevski način.

Svi vole taj kolač, ali na ovako originalan recept niste imali prilike do sada naletite.

Raspada se u ustima koliko je dobar, cela porodica će tražiti da im pravite i češće nego što mislite.

Sastojci za šampitu na sarajevski način
Sastojci za šampitu na sarajevski načinfoto: Printscreen/Youtube/Moj Kutak

Svi sastojci sa receptom su tu:

Za kore treba:

korica limuna

11 žumanaca

malo praška za pecivo

11 kašika šećera

Pravljenje kore za šampitu na sarajevski način
Pravljenje kore za šampitu na sarajevski načinfoto: Printscreen/Youtube/Moj Kutak

11 kašika brašna

11 kašika ulja

11 kašika mleka

Za agdu treba:

kriška limuna

22 kašike šećera

11 kašika vode

Kora za šampitu na sarajevski način u plehu
Kora za šampitu na sarajevski način u plehufoto: Printscreen/Youtube/Moj Kutak

Za šam treba:

11 kašika šećera

11 belanaca

Priprema:

Na početku izmeriti sastojke za agdu i staviti na laganu vatru da se kuva! Zatim odvojiti belance od žumanaca. Umutiti žumanca i šećer, dodati ulje, pa mleko i na kraju brašno pomešano sa praškom za pecivo i limunovom koricom.

Izliti smesu u pomašćenu tepsiju i peći 10-tak minuta na temperaturi od 200 stepeni Celzijusa (više ili manje, zavisno od vaše rerne). U agdu dodati limun.

Premazivanje kore za šampitu na sarajevski način
Premazivanje kore za šampitu na sarajevski načinfoto: Printscreen/Youtube/Moj Kutak

Zatim napraviti šam, i to ovako: mutiti belanca, prvo na najmanjoj brzini miksera 2 minute, onda na većoj i dodavati po kašiku šećera i mutiti. Na kraju povećati na najveću brzinu.

Umućenim belancima dodati agdu i dobro izmutiti mikserom. Belanca morate zaista dobro umutiti, mutite sve vreme dok se peče kore, a posebno ih dobro umutite kad dodamo agdu.

Preko kore izliti šam, poravnajte i vratite u rernu na 4-5 minuta, tako da se formira korica.

Šampita na sarajevski način u plehu
Šampita na sarajevski način u plehufoto: Printscreen/Youtube/Moj Kutak

Ostaviti da se ohladi na sobnoj temperaturi, a zatim stavite u frižider.

Napomena: Od navedene količine namirnica napravi se zaista velik kolač (dimenzija tepsije za pečenje kore treba biti oko 40 - 30 cm).

Poslastica iz Sarajeva koja sve vraća u detinjstvo.

Bonus video:

01:50

MIRKA VASILJEVIĆ PRAVILA PASULJ, SARMU I PUNJENE PAPRIKE USRED FRANCUSKE! Tradicionalna kuhinja, OVO je zlatno pravilo u kući! [unpublished]

(Espreso/Stil/I.B./Prenela: N.J)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.