uuuh, kakav ukus!
TRADICIOLANI RECEPT ZA PORTUGALSKO SLATKO PECIVO MORATE IMATI: Srpske domaćice će odlepiti za ovim laganim ukusom
Ovo je čuveni portugalski kolač koji je nastao u Lisabonu, a koji možete lako da napravite kod kuće
Ako ste i vi ljubitelj slatkog peciva, mi vam donosimo jednostavan recept za slatko pecivo punjeno filom od žumanaca. Ovo je čuveni portugalski kolač koji je nastao u Lisabonu, a koji možete lako da napravite kod kuće. Uživajte!
Sastojci:
1 lisnato testo
Za sirup:
180 g šećera
125 ml vode
1 štapić cimeta
1 limun
Za fil:
100 g brašna
4 žumanceta
300 ml hladnog mleka
Recept za slatko pecivo punjeno kremom od žumanaca:
Korak 1
Pripremite testo
Ostavite lisnato testo da se odmrzne, pa ga urolajte. Zatim ga isecite na 12 jednakih delova. Pripremite pliće posude, a ako njih nemate koristite kalup za mafine. Premažite ih puterom, pa lepo utisnite testo unutra. Treba da obuhvati i dno i ivicu. Lisnato testo uvek treba da bude hladno pre pečenja.
Korak 2
Napravite sirup
U šerpu sipajte vodu i šećer, pa dodajte štapić cimeta. Nakon toga dodajte i koru limuna, samo pazite da na njoj nema belog dela. Kuvajte dok ne krene da ključa i dok se šećer ne istopi. Izvadite koru limuna i cimet. Napravite i bele kocke od 4 sastojka!
Korak 3
Napravite fil
Brašno dobro sjedinite sa 50 ml mleka, tako da nema grudvica. Preostalo mleko (250 ml) sipajte u šerpu i kuvajte dok ne krene da vri, pa postepeno sipajte u posudu sa brašno. Sve dobro umutite. A nakon toga postepeno sipajte sirup i sve vreme mutite. Na kraju dodajte i žumanca, pa vratite na šporet. Kuvajte na laganoj temperaturi dok se fil ne zgusne, uz neprestano mešanje.
Korak 4
Pecite
Napunite lisnato testo filom od žumanaca i pecite u zagrejanoj rerni na 250°C oko 15 minuta.
BONUS VIDEO
(Espreso/stvarukusa/S.B./prenela T.M.)
Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!