IZDAŠNA I SOČNA, A U NJU NE IDU NI PEČURKE NI KROMPIR: Zasitna pita koju ćete stalno doručkovati tokom POSTA
Recept za sočnu posnu pitu sa prazilukom, Foto: Printscreen/Youtube/ Bakina Vanglica

SPREMANJE ZA USKRŠNJI POST

IZDAŠNA I SOČNA, A U NJU NE IDU NI PEČURKE NI KROMPIR: Zasitna pita koju ćete stalno doručkovati tokom POSTA

Najukusniji posni doručak - pita sa prazilukom

Objavljeno:

Uskršnji post samo što nije počeo, a među najpopularnije specijalitete spadaju posne pite, a ovo brzo pecivo punjeno filom od praziluka i pirinča jedna je od najboljih opcija.

U pitanju je jednostavan recept koji uvek uspeva, a pravi se očas posla.

Sastojci:

6 gotovih kora za pitu

150 g pirinča

pola kilograma praziluka

100 ml kisele vode

jedna srednja šargarepa

100 ml ulja (odmah odvojte od toga oko 30 ml za prelivanje kora)

so, biber, suvi začin, majčina dušica po ukusu

po želji susam ili kim za posipanje

Priprema:

Dobro operite pirinač, pa ga skuvajte. Zatim dobro ocedite.

Na ulju propržite praziluk isečen na tanke kolutove. Potom mu dodajte sitno izrendanu šargarepu i pržite minut do dva.

Nakon što šargarepa omekša, dodajte pirinač, pa začinite po ukusu.

1 / 6 Foto: Printscreen/Youtube/ Bakina Vanglica

U jednoj činijici pomešajte kiselu vodu i oko 30 ml ulja, za preliv.

Stavite dve kore jednu na drugu, pa gornju poprskajte ovim prelivom, pa poređajte deo fila po kori. Preko stavite dve kore, poprskajte gornju prelivom, pa nanesite još fila. Stavite preko još dve kore, poprskajte, pa uvijte sve u rolat, pospite susamom ili kimom i stavite u pleh (podmazan ili obložen pek-papirom). Ako ste stavili malo fila i imate još kora, možete ponavljati dok ne utrošite sav materijal.

Pecite oko 30 minuta u rerni zagrejanoj na 220 stepeni.

Bonus video:

07:33

Lenja pita - Zaboravljena jela Srbije

(Espreso/Glossy/Tamara Sorak Ranković/Preneo: V.Š)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.