predobro
NAJČOKOLADNIJA MOGUĆA TORTA IMA I SVOJU POSNU VERZIJU: Najlepši recept za najukusniju poslasticu odmah zapišite
Postoje dve verzije nugat torte, za klasičnu je potrebno nešto više vremena
Jedna od najlepših i najpopularnijih poslastica je domaća nugat torta.
A da li ste znali da postoji i njena posna verzija?
Budući da danas postoji sve i u posnoj varijanti, ako želite posnu birajte posnu čokoladu, posne napolitanke i druge sastojke koji nemaju u sebi nikakve životinjske produkte.
Za klasičnu nugat tortu potrebno je malo više vremena, ali zato kad je probate jednom ona će zauvek ostati na spisku najlepših poslastica koje ste ikada probali.
Sastojci:
Za kore:
10 jaja
10 kašika šećera
6 kašike brašna
4 kašike kakaoa
200 ml ulja
300 ml mleka
Za fil:
700 ml mleka
120 g skroba
200 g šećera
150 g čokolade
100 g pečenih lešnika
100 g napolitanki od lešnika
250 g margarina
200 ml slatke pavlake
300 g nutele
Priprema:
Pomešajte skrob i šećer, pa sipajte 300 ml mleka i promešajte tako da nema grudvica. Preostalo mleko sipajte u šerpu i kada krene da ključa sipajte smesu da skrobom, piše Stvarukusa.
Kuvajte dok se ne zgusne, uz neprastano mešanje. Na kraju dodajte čokoladu i kuvajte dok se ne otopi, opet uz neprestano mešanje. Sipajte fil u posudu i pokrijte providnom folijom, pa ostavite da se ohladi.
Umutite ohlađeni fil, pa dodajte umućeni margarin. Sjedinite mikserom, pa dodajte umućenu slatku pavlaku. Lepo umutite i dodajte nutelu, izblendirani lešnik i napolitanke. Sve dobro promešajte.
Odvojite žumanca od belanaca, pa kratko umutite belanca (5 komada), onda postepeno dodajte šećer (5 kašika) i mutite dok ne dobijete čvrst šne. Zatim postepeno dodajte žumanca (5 komada) i nastavite da mutite.
Sipajte ulje i sjedinite mikserom, pa dodajte prosejano brašno (3 kašike) i kakao (2 kašike). Lagano umešajte i onda sipajte u pleh obložen pek papirom. Pecite u zagrejanoj rerni na 180°C oko 20 minuta.
Od iste količine sastojaka i na isti način napravite još jednu koru. Kada se kore ohlade presecite svaku na 2 dela, tako da dobijete 4 kore.
Prvu koru premažite mlekom, pa filom, a zatim stavite drugu koru, premazati mlekom, pa filom. Preko ide treća kora koja se premazuje mlekom, pa filom, a onda i četvrta kora. Zatim celu tortu premažite filom.
Bonus video:
(Espreso/Glossy/Preneo: V.Š)
Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!