recept
ŠTRUDLA SA SIROM KOJA JE OSVOJILA SVE DRUŠTVENE MREŽE: Svako PARČE SE TOPI u ustima NESTAJE sama pred vašim očima
Od ove ukusne štrudle sa sirom poteći će vam voda na usta
Svi obožavamo štrudlu i tamanimo je bila ona od maka ili oraga. Međutim, ovaj recep će vas totalno iznenaditi. U Pitanju je štrudla sa sirom.
Potrebno je:
Za testo:
- 250 ml mlakog mleka
- 250 ml mlake vode
- 10 g suvog kvasca
- kašika šećera
- oko 900 g brašna
- 150 g ulja
- 4 žumanca
- kašičica soli
Za fil od sira:
- 400 g sira (ne baš slanog): švapski, sremski, slavonski
- 150 ml pavlake
- 1 jaje
- 150 g šećera
- 1 kašika kukuruznog brašna
- dodatno
- 50 g suvog grožđa namočenog u rum ili u aromu ruma u toploj vodi
Priprema:
Brašnu dodajte mleko, vodu, kvasac, šećer, ulje i žumanca pa zamesite testo. Pokrijte i ostavite da nadođe 1 do 2 sata. Sjedinite pavlaku, sir, kukuruzno brašno, jaje i šećer da dobijete punjenje od sira. Na pobrašnjenoj površini zamesite testo pa ga podelite na dva dela. Jednu polovinu testa oklagijom razvucite u pravougaonik (izmerite širinu pravougaonika testa u odnosu na dužinu najvećeg pleha koji imate). Pripremljenim filom prekrijte celu površinu testa osim ivice na kraju. Pospite oceđenim suvim grožđem. Uvijte u oblik rolne, ali ne klasične, već preklapajuće (dužine oko 3 cm). Uradite isto sa drugim delom testa. Štrudle poređajte u pleh. Stavite u rernu sa plehom sa vodom na dnu na 50 stepeni oko 10 minuta. Kada narastu, izvadite ih iz rerne, premažite štrudle puterom i vratite da se peku na 200 stepeni. Posle desetak minuta smanjite temperaturu na 180 stepeni i na vrh stavite papir za pečenje (pa pecite još 35 minuta, sveukupno oko 45 minuta). Kada porumene, znaćete da su gotove. Izvadite iz rerne i poprskajte vodom, pa pokrijte vlažnom krpom i ostavite da se prohlade. Pospite šećerom u prahu.
Prijatno!
BONUS VIDEO:
(Espreso/ Trpeza/ Ivana Pavlović/ Prenela I.O.)
Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!