za ručak
NAPRAVITE BOSANSKILONAC PO RECEPTU LEGENDARNOG MOME KAPORA: Sočno i ukusno sećanje na neka DRUGAČIJA VREMENA
Varijacije na ovo jelo su mnoge, a mi vam dajemo recept poznatog beogradskog pisca i boema
Momo Kapor, maestro reči i nostalgične čarolije, vodi vas kroz pripremu bosanskog lonca, tradicionalnog jela balkanskog podneblja, ali ne onako kako biste očekivali. Ovo ne daje samo recept već putovanje kroz vreme, kroz smeh, kroz aromu koja budi uspomene na neka druga, opuštenija vremena.
Priprema bosanskog lonca u Kaporovom stilu je prava avantura, počinje kao ekskurzija na pijacu gde se među štandovima uz čašicu rakije i pijanim pričama bira meso - ne bilo koje, već ono koje priča priču o tradiciji, o tri kulture spojene u jednom loncu.
Kaporova verzija nije samo ručak da utoli glad, to je spektakl, predstava u kojoj su glumci meso i povrće, a režiser čuveni pisac sa čašicom vina u ruci. Svaki komad mesa, svaka šargarepa, svaka kap paradajza, nije tu samo da zadovolji glad. Oni su tu da ispričaju priču, da nasmeju, da podsete na to koliko je važno deliti. Meso se seče na krupne komade, povrće se pažljivo ređa, a sve se kuva u zemljanom loncu, bez dodira modernih začina koji bi pokvarili autentičnost jela. Jer, kako je sam Kapor rekao za ovaj recept, "jedini dozvoljeni začin je ljubav".
U Kaporovom domu, bosanski lonac se pretvara u most koji povezuje prošlost sa sadašnjošću, seljačku trpezu s intelektualnim raspravama Beograda. Dok se lonac tiho krčka, razvija se razgovor - s vicevima o Muji, Hasi, Fati, o vremenu koje prolazi, ali nekako uvek ostaje isto kad je dobra hrana i bolje društvo u pitanju.
Ono što bosanski lonac čini tako posebnim nije samo dugotrajno kuvanje ili složeni sastojci; to je činjenica da se pravi bez žurbe, s ljubavlju i strpljenjem, dajući svakom zalogaju da ispriča svoju priču. Kapor ne dodaje moderne začine; jedini začin je ljubav prema onima koji će jelo deliti. To je jelo koje se ne jede samo; doživljava se kroz priču.
Priprema:
20 minuta + kuvanje 4 sata
Sastojci:
250 g jagnjetine
250 g svinjetine
250 g govedine (najbolje rep)
250 g krompira
250 g crnog luka
4 glavice belog luka
1/2 glavice slatkog kupusa
3-4 babure
2 ljute paprike
4-5 šargarepa
2 paškanata
2 veze peršuna
1 kašičica aleve paprike
10-15 zrna bibera
1/2 l kuvanog paradajza
2-3 dl belog vina
soli po ukusu
Priprema:
1. Meso isecite na krupnije komade, svu zelen ocistite i isecite na tanke kolutove, a crni luk na krupnija rebarca.
2. Beli luk očistite samo od ljuske, kupus operate i isecite krupnije sve to slozite u oveći lonac, najbolje zemljani i nalijte vodom da ogrezne.
3. Pri vrhu lonac mora da bude prazan bar 6-7 cm, zbog kuvanja.
4. Ulijte kuvani paradajz, belo vino i so.
5. Prema otvoru lonca, odsecite dva tabaka pergament papira, pokrijte lonac njime i čvrsto uvežite kanapom.
6. Stavite ga zatim na vatru da se sve što je u njemu istiha kuva oko četiri sata. Za vreme kuvanja lonac nikako ne otvarati.
Bonus video:
(Espreso/24sedam/Prenosi A.M.)
Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!