recept
SRPKINJE OVAKAV HLEB JOŠ NISU SPREMALE: Sladak ukus peciva sa URMAMA i ORASIMA, krcka u ustima
Slatki hleb sa urmama i orasima je gotov za sat vremena, može da se jede sam ili uz najrazličitije namaze. Najlepše od svega je što krcka pod zubima
Slatki hleb sa urmama i orasima pravi se bez kvasca pa možete da pomešate sastojke i odmah ga ubacite u rernu. Možda će vas zanimati irecept za hrono hleb. Hleb sa urmama može da ostane svež nekoliko dana ako se umota u papir za pečenje i drži u hermetički zatvorenoj posudi.
Možete da ga jedete samostalno, tostiranog, namazanog puterom ili sa komadom sira. Evo kako da napravite slatki helb sa urmama i orasima!
Sastojci:
55 g neslanog putera, plus dodatno za podmazivanje
255 g urmi bez koštica, seckanih
1 kašičica sode bikarbone
110 g smeđeg šećera
225 ml ključale vode
1 srednje jaje, umućeno
2 kašičice ekstrakta vanile
85 g oraha, grubo iseckanih
225 g brašna za samopodizanje - napravite brašno koje se samo diže
½ kašičice praška za pecivo
1 kašičica mlevenog mešanog začina
1 kašičica mlevene paprike
Recept za slatki hleb sa urmama i orasima
Zagrejte rernu
Za slatki hleb sa urmama i orasima zagrejte rernu na 140° C. Podmažite kalup za veknu puterom i obložite papirom za pečenje, tako da ima malo papira kada se testo diže.
Natopite urme vodom
U veću posudu stavite urme, sodu bikarbonu, puter i šećer i sipajte kipuću vodu. Ostavite sa strane da se ohladi.
Pecite hleb
Kada se ohladi, dodajte jaje, vanilu i orahe, dobro promešajte da se sjedine. U smesu prosejte brašno, prašak za pecivo, prstohvat soli, pomešani začin i alevu papriku i promešajte, pazeći da se sve brašno ujednači. Sipajte smesu u pripremljen pleh, pa pecite na srednjoj rešetki u rerni 50-60 minuta. Hleb je gotov kada čačkalica gurnuta u sredinu izađe čista. Uživajte u slatkom hlebu sa urmama i orasima.
Bonus video:
(Espreso/Stvar ukusa/Prenosi A.M.)
Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!