recept
TRADICIONALNI RECEPT ZA BOSANSKU BAMIJU OD KOG VODA IDE NA USTA: Nećete moći da se ZAUSTAVITE na 1 PORCIJI (VIDEO)
Bamija je pitihijasta biljka koja ispusta lepljivu sluzavu tecnost pri secenju , ta tecnost joj daje cvrstinu i zato se ona cesto koristi za pripremu corbi i supa.
Bamija tradicionalno Bosansko jelo koje se sprema uglavom za vreme Ramazana i kao glavno jelo Bajrama. Bamija( Okra ) potice s Orijenta i ima vise vrsta.
Sastojci:
- 500 g sarenog mesa (teleceg ili juneceg)
- 400 g Bamije
- 50 ml ulja
- 2 kašike paradajz paste
- 2 kašike paprika paste 2 glavice luka 2 paradajza 1/2 limunovog soka Začini (so,vageta,biber,aleva paprika sve po 1/2 kašicice)
Priprema: Iseckati meso na kockice. Bamiju očistite tako što skinete tanji sloj donjeg dela. Bamija je pitijasta biljka koja ispušta lepljivu sluzavu tečnost pri sečenju. Ta tečnost joj daje čvrstinu i zato se ona često koristi za pripremu čorbi i supa.
Ovo jelo zahteva dosta pažnje i strpljenja prilikom kuvanja jer se kuva na tihoj vatri. Smatra se skupim jelom jer se teško može naći tokom cele godine u našim krajevima.
Fino oprati zatim ostaviti da se iscedi. Iseci bamije na polovinu. Prelijte je limunovim sokom.
U šerpi zagrejati ulje pa dodati sitno iseckani luk. Dodati meso, pa sve to dinstati 15 minuta. Paradajz iseckati na sitne kockice.
Dodati ostale sastojke i začine. Preliti sa 150 ml vode i ostaviti da se krčka. Stavite poklopac smanjite na najmanju temperaturu i ostavite 20 minuta da se kuva.
Kada paradajt fino pusti boju dodajte bamiju. Promešajte sve da bamija pusti svoju sluz. Dodajte još malo vode i ostavite još 20 minuta na tihoj batri. Kada vidite da je omekšalo sklonite sa vatre. Poslužite uz svež iseckan peršun i pirinač kao prilog.
BONUS VIDEO:
(Espreso/ I.O.)
Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!