ukus je boli glava
POSLASTICA KOJA JE GOTOVA ZA 20 MINUTA: Kuglice sa čokoladom, plazmom i lešnikom - najlepši kolač osvaja svakoga
Kuglice sa čokoladom, plazmom i lešnikom su najlepša poslastica koja se sprema za 20 minuta, a osvaja svakoga
Poslastice iz detinjstva su nam omiljene, jer su najednostavnije i ukusne, a naravno najbolje ih prave naše bake.
One tačno znaju kako da to ispadne savršeno, a sastoje uglavnom već imaju kod kuće.
Znamo da deca vole i raskošne torte, a jedna takva je baš makedonska "Parena torta" koju ćete im napraviti za rođendan.
Pred vama je sada nešto što će se svima svideti, a u pitanju su kuglice sa čokoladom, plazmom i lešnikom.
Najlepše su, prave se očas posla, a svi će uživati dok ih jedu.
Sastojci i recept su pred vama:
Za tamni sloj:
100 g čokolade za kuvanje
30 g maslaca
50 g meda
170 g mlevenih lešnika (ili miks lešnika i oraha)
1 jaje
Za svetli deo:
100 g mlevenog plazma keksa
50 g maslaca
3 kašike soka od pomorandže
50 g šećera u prahu
par kapi arome ruma
Još:
30 kom celih lešnika (oko 30g)
malo mlevenih lešnika ili mlevene plazme za uvaljanje
Priprema:
Pripremite najpre tamnu smesu. Lešnike tostirajte-trebaće vam sve ukupno oko 200 g (odvojićete 30-ak celih za unutrašnjost kuglica) da razviju finu aromu. Ako ćete gotove kuglice uvaljati u mlevene lešnike, računajte na dodatnih 50 g.
Uvek ih pečem u rerni, nema potrebe za mešanjem i rizika od zagorevanja. Polovinu lešnika za tamnu smesu možete zameniti orasima, samo odmerite ukupno 170g. Ohladite ih, uklonite smeđu opnu i sameljite.
U manjoj šerpici otopite na niskoj temperaturi maslac i med, zatim dodajte izlomljenu čokoladu, pa kad se otopi umešajte i jedno celo jaje, prethodno malo razmućeno.
Snažno mešajte, da se izjednači sa čokoladom. Zatim lagano kuvajte na nižoj temperaturi dok se malo ne zgusne. Jaje daje divan, pun ukus ovim kolačima, a termički je obrađeno. Sklonite krem sa vatre i umešajte mlevene lešnike. Kad se prohladi, premestite u frižider da se potpuno ohladi i stegne.
Za svetlu smesu izmešajte u činijici omekšali maslac sa prah šećerom, pa dodajte mlevenu Plazmu, sok od isceđene pomorandže (može i industrijski, ako nemate svež) i malo ruma. Smesa je mekša, a hlađenjem će se malo stegnuti. Stavite i nju u frižider.
Od svetle smese pravite kuglice težine oko 7 g i u svaku utisnite jedan ceo lešnik. Zaoblite, pa ređajte na tacnu. Uzmite zatim tamnu smesu. Ona je malo lepljivija, i to je u redu.
Oblikovanje će ići brzo ako uzmete činijicu čiste hladne vode, umočite prste pre uzimanja smese za svaku kuglicu, i namažete dlan druge ruke.
Na njega rastanjite tamnu smesu debljine par mm, stavite svetlu kuglicu, i pažljivo je uvijete, a zatim između dlanova srolajte, da bude fino glatka. Gotove kuglice uvaljajte u mlevene lešnike ili mlevenu Plazmu, pa stavljajte u papirne korpice. Ostavite na par sati u frižider.
Bonus video:
(Espreso/Plazmatorta.com/Prenela: N.J.)
Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!