ukusno
ČUVENA NAPOLEON TORTA KOJA OBARA SA NOGU: Recept za UKUSNU POSLASTICU bez pečenja
Napravite Napoleon tortu, a umesto lisnatog testa koristite keks
Postoje razne legende o poreklu Napoleon torte. Dok neki tvrde da je nastala u Rusiji, drugi ističu da je dobila ime po poznatom vojskovođi, Napoleonu, i da se prvobitno pravila u obliku trougla koji simbolizuje kapu kakvu je on nosio. Napoleon tortu nazivaju još i torta od 1.000 slojeva jer se ređaju slojevi lisnatog testa koji su natopljeni vanila filom. Donosimo vam lakšu verziju za Napoleon tortu koja se pravi sa keksom.
Sastojci:
400 g keksa
malo mleka
Za fil:
600 ml mleka
3 jajeta
180 g šećera
70 g brašna
180 g putera
2 kesice vanilin šećera
malo cimeta
Recept za Napoleon tortu koja se ne peče:
Napravite fil
Penasto umutite jaja sa šećerom, pa dodajte prosejano brašno. Lagano sjedinite tako da nema grudvica. Nakon toga sipajte mleko (200 ml) i umutite. Preostalo mleko (400 ml) sipajte u šerpu, pa kada se zagreje dodajte smesu sa jajima. Kuvajte dok se ne zgusne, uz neprestano mešanje. Pokrijte providnom folijom i ostavite da se fil ohladi.
Dodajte puter u fil
Puter sobne temperature umutite sa vanilin šećerom, pa dodajte i prstohvat cimeta. Sve sjedinite mikserom, pa dodajte puter u ohlađeni fil. Umutite ponovo.
Ređajte tortu
Poređajte keks na dno kalupa, pa premažite fil. Preko ponovo poređajte keks, ali ovaj put umočen u mleko i premažite fil. Tako ređajte dok ne utrošite sastojke, a poslednji sloj treba da bude fil. Možete da ukrasite tortu glazurom ili mlevenom plazmom.
Bonus video:
(Espreso/Stvar ukusa/Prenosi A.M.)
Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!