savršen ukus
ORIGINALAN RECEPT ZA PRAVE NEMAČKE PALAČINKE KAKVE SE DECENIJAMA MESE: Srpske domaćice će ODLEPITI na ukus i mekoću
Megapalačinka dovoljna je da zasladi više ljudi, a bez potrebe da stojite dugo ispred šporeta i neumorno okrećete palačinke
Nemačka palačinka, ponegde se naziva i holandska, ali bez obzira na ime, korpulentna dama ne dolazi iz Evrope.
Kako kaže kuvarica Najdžela Loson, palačinka je nastala u nemačko-američkoj zajednici poznatoj kao Pensilvanija Dač…
U originalu recept je tražio testo za palačinke, maslac, šećer i limun, ali s vremenom se menjao. Nešto popularniji sastojci danas traže kriške jabuka i cimet, a kombinuje se i slanina s javorovim sirupom.
Sastojci
55 g maslaca
1 velika slatka jabuka, oljuštena i tanko narezana
120 ml mleka
65 g brašna
4 velika jajeta
3 kašike šećera
1 kašićica ekstrakta vanile
1/4 kašičice soli
šećer u prahu
Priprema
Zagrejte rernu na 200 °C.
Otopite maslac u tiganju od oko 22 cm pogodnom za rernu na umerenoj vatri, zatim prebacite 2 kašike maslaca u blender.
Složite kriške jabuke u tiganj i pržite dok malo ne omekšaju, 3-5 minuta. Jednom ih okrenite. Ne treba da se karamelizuju, samo omekšaju.
Maslacu dodajte mleko, brašno, jaja, šećer, vanilu i so, pa mutite dok smesa ne postane glatka, bez grudvica.
Prelijte testo preko jabuke i prebacite tiganju u rernu. Pecite dok se palačinka ne naraste i ne porumeni, oko 15 minuta. Pospite šećerom u prahu i poslužite.
bonus video
(Espreso/zadovoljna/Zorica Antonijević/prenela T.M.)
Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!