TRADICIONALNI RECEPT ZA PRAVE SREMSKE KOBASICE DIREKTNO IZ VOJVODINE: Od sad ćete ih sami praviti, bruka kakav UKUS
Kobasica, Foto: Profimedia

nema im ravnih

TRADICIONALNI RECEPT ZA PRAVE SREMSKE KOBASICE DIREKTNO IZ VOJVODINE: Od sad ćete ih sami praviti, bruka kakav UKUS

Mirišljave sremske kobasice su svojim ukusom posebna priča za sebe

Objavljeno:

Nema bolje stvari od domaćih kobasica, još ako su to sremske, ma uživaćete kao pravi gurman.

Donosimo vam proveren recept za ovaj domaćinski specijalitet koji obožava ceo Balkan, a ne samo Vojvodina.

Sastojci:

7 kg svinjskog mesa

2 kg goveđeg mesa

1 kg sveže slanine bez kožurice

30 g mlevenog crnog bibera

200 g soli

100 g slatke i isto toliko ljute tucane paprike

100 g belog luka

tanka svinjska creva

1. Meso od plećke i dodatak goveđeg mesa (od vratine), najpre očistiti od žilica, pa samleti u mašini za meso (kroz rešetku 8 mm), zajedno sa slaninom i očišćenim belim lukom.

2. Dodati so, biber i papriku, pa mesiti rukama najmanje pola sata. Punilicom nadevati tanka svinjska creva, u parovima, ne dužim od 35 do 40 cm. Pri tome paziti da se ne stvaraju vazdušni jastučići, a krajeve dobro uvrnuti. Probajte i recept za srpski pasulj uz koji će savršeno ići ova kobaja!

3. Kobasice ostaviti da odleže dva do tri dana. Zatim ih dimiti u pušnici hladnim dimom (može se produžiti i na desetak dana). Posle dimljenja treba ih staviti na sušenje i dozrevanje. To traje od 45 do 60 dana. Prostorija u kojoj se suše, mora biti provetrena, a temperatura ne sme pasti ispod nule, dok bi najviša trebalo da bude 12°C.

bonus video

02:10

NAJJEDNOSTAVNIJA PILETINA KOJA BUDI SVA ČULA! Recept koji će obožavati svi ukućani: Brzo, lako i ukusno!

(Espreso/stvarukusa/prenela T.M.)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.