paŽnja
AMERIKANKA JELA JAJA SVAKI DAN DO KRAJA NEDELJE PA SAOPŠTILA REZULTATE: Kad je uočila OVU VELIKU PROMENU, ZANEMELA
Jedno veće jaje ima osam grama proteina, šest grama masti i 80 kalorija.
Jaja su jedna od najboljih namirnica u ljudskoj ishrani - jeftina su, svima dostupna, odličan su izvor proteina, vitamina i hranljivih materija. Ali, treba li da ih jedete svaki dan? Dugo se verovalo da jaja u velikoj količini mogu da dovedu do visokog holesterola i srčanih bolesti. Međutim, poslednih godina objavljeno je niz studija koje su to opovrgle i potvrdile da su jaja nepravedno loše ocenjena.
Nešto od toga je rezultat kolektivnog neznanja o tome da zapravo postoji dobar holesterol i "loš" holesterol. Takođe, ono što možda pravi zabunu jeste činjenica da se jaja često konzumiraju uz slaninu ili se prže u ulju, piše "Healthy".
Istaknuti američki nutricionista-dijetetičar Džona Burdeos ističe da su jaja bogata hranljivim materijama i proteinima, kao i da su dobar izvor drugih vitamina i minerala kao što su vitamini A, D, E i K, B vitamini, folna kiselina i holin.
"Za jaja se kaže da su savršeni proteini jer sadrže svih devet esencijalnih aminokiselina i takođe su izvor antioksidanata (selen i karotenoidi u žumancetu) koji promoviše zdravlje očiju", ističe Burdeos.
Jedno veće jaje ima osam grama proteina, šest grama masti i 80 kalorija.
Jedna važna promena kada sam počela da jedem jaja svaki dan
Novinarka i spisateljica Džejmi Statis odlučila je da sprovede mali eksperiment i jede jaja svaki dan tokom nedelju dana, te da proveri kakve će to promene doneti njenom organizmu. Ovo su njeni uvidi:
Jaja nisu pogodna samo za doručak. Ona su takođe osnova i za fritate i kiš, a javljaju se u još niz specijaliteta kao što je tajlandski pad thai ili špageti karbonara. Poslednjih godina trend je da se jaja stavljaju i u salate, hamburgere, pa čak i na picu. Tako da ne samo što su jaja zdrava, već je njih lako i uklučiti u ishranu - jednostavna su za kombinovanje sa drugim namirnicama.
Da bih otpočela nedelju u kojoj svaki dan jedem jaja, napravila sam fritatu od ostataka lososa, a poslužila sam je sa rukolom prelivenom limunom i maslinovim uljem, te sa feta sirom. Sledeći dan je bio naporan jer sam žurila da se spakujem za put, pa sam naručila mini kiš. Pojela sam polovinu sa salatom za ručak i uživala u ostatku sledećeg jutra.
Jedno neočekivano, ali sjajno zapažanje tokom nedelje kada sam jela jaja jeste to što me je to motivisalo da pravim bolje i zdravije izbore. Na primer, umesto da uzmem slatki mafin iz hotelskog bifea za doručak pre leta koji moj organizam ne bi snadbeo hranljivim materijama, izabrala sam dva kuvana jaja. Posle mafina bih brzo ogladnela, a jaja su me prilično zasitila i držala su moj apetit pod kontrolom sve dok nije došlo vreme za užinu u avionu.
Koliko jaja na dan smemo da pojedemo?
Za potrebe svog eksperimenta jela sam dva do tri jaja na dan. Planiram da i ubuduće u frižideru uvek imam tvrdo kuvana jaja, jer su savršena užina bogata proteinima koju možete uzeti sredinom dana ili pre treninga. Nastaviću da pravim omlet, fritate i kiš kao jednostavan, ali zdrav način da iskoristim ostatke povrća, mesa i sira.
Blog Univerziteta Harvard ističe da su zastarele zdravstvene smernice sugerisale da ne treba unositi više od jednog do dva jaja nedeljno, međutim ovo pravilo više ne važi. "Prosečna zdrava osoba verovatno neće pretrpeti nikakvu štetu ako pojede do sedam jaja nedeljno", piše na zdravstvenom odeljku Harvarda.
Registrovani dijetetičar Blanka Garsija ističe da je važno zapamtiti da iako jaja jesu veoma hranljiva, to ne znači da treba da jedemo tri jaja svaki dan.
(Espreso/blic žena/Stefana Pavlović/Prenela P.V.)
Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!