savet
NAUČNICI SMATRAJU DA JE OVO NAJZDRAVIJI NAČIN PRIPREME JAJA: Samo tako ćete IZBEĆI višak HOLESTEROLA
Ovo je najzdraviji način spremanja jaja
Ovi i brojni drugi načini pripreme jaja redovno se nalaze na našim jelovnicima, ali koji je od njih zaista najzdraviji i pruža najbolje od bogatstva ove svakodnevne namirnice, odnosno osigurava unošenje svih vitamina i minerala iz jaja u naš organizam?
Prema istraživanju objavljenom u The Journal od Nutrition, jaja će najbolje sačuvati svoju hranljivu vrednost ako se konzumiraju kuvana. Kuvanje jaja ujedno uništava i moguću salmonelu i podiže nivo proteina u njima za čak 40 odsto, zbog čega se i osećamo sitim.
Ako se jaja pripremaju u obliku omleta ili jaja na oko, što podrazumeva vrlo visoke temperature i količine ulja ili masti, smanjuje se nivo vitamina i antioksidanata u njima, a ujedno se aktivira nivo holesterola, što povećava rizik od srčanih oboljenja.
Pomenuto istraživanje utvrdilo je i da je najbolje pripremati jaja poširanjem, što uključuje ubacivanje belanceta i žumanceta u vruću, ali ne kipuću vodu i kuvanje do 3 minuta. Pritom se preporučuje da u vodu u kojoj ćete poširati jaja nikako ne stavljate so, jer će ona uzrokovati razvodnjavanje belanceta.
Kada je belance potpuno tvrdo, a žumance još tečno i prekriveno tankim slojem koji ga drži „na jednom mestu“, znaćete da je jaje gotovo i spremno za konzumaciju.
Bonus video:
(Espreso/Krstarica/M.K./Prenosi M.M.)
Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!