PAŽNJA
OVA UKRAJINSKA SARMA JE ZALUDELA BALKAN, NEMA MOTANJA A MOŽE NAHRANITI ČETVORO GLADNIH: Ni SRPSKA joj ne može NIŠTA
Sarmoljupci, ako vam je dosta motanja, ovo je pravi recept za sarmu za vas
Holubci (golubci) je ukrajinski naziv za sarmu čije je tradicionalna verzija prilično slična našoj. Sinonim je za zimu, a kako zahteva dosta posla, često se priprema za posebne prilike. Zato se netko dosetio napraviti slično jelo, jednako bogatog ukusa i sa istim sastojcima – ali gotovo za samo pola sata (bez pečenja).
Sarmoljupci, ako vam je dosta motanja, ovo je pravi recept za sarmu za vas.
Ukrajinski recept koristi sveži kupus koji se u ovoj verziji ne obmotava oko mesa, ali možete koristiti i ukiseljeni ako se ne želite odreći poznatog ukusa. Takođe možete koristiti mešavinu mlevene junetine i svinjetine, ako vam je draža od same svinjetine. Količina sastojaka iz recepta nahraniće četvoro gladnih.
Sastojci za lenju sarmu:
5 kašika maslaca, isečenog na komadiće
3 manje šargarepe, oljuštene, krupno narendane
1 velika glavica luka, naseckana na sitno
3 čena belog luka, naseckana na sitno
½ manje glavice kupusa ili kiselog kupusa, iseckanog
so
½ kg mlevene svinjetine
2 šoljice ohlađenog kuvanog belog pirinča dugog zrna
4 kafene kašičice mlevene paprike
sveže mleveni biber
1 kašičice mlevenih pahuljica ljute paprike
700 ml passate od paradjza
kisela pavlaka i krupno naseckana mirođija, za posluživanje
topli hleb, za posluživanje
Priprema:
Rastopite maslac isečen na komade u velikoj šerpi na srednje jakoj vatri. Dodajte luk, beli luk i šargarepu i dinstajte dok šargarepa ne omekša, a luk ne postane staklast, 10-ak minuta. Trećinu smese premestite u posudu i ostavite sa strane.
U šerpu s dinstanim povrćem dodajte isečeni kupus, posolite i dinstajte dok kupus ne omekša, oko 10 do 12 minuta. Prebacite u drugu posudu i ostavite da se ohladi.
Zagrejete rernu na 200 stepeni.
(Espreso/zadovoljna/punkufer.hr/prenela P.V.)
Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!