PAŽNJA
OVAJ KOLAČ JE OBAVEZAN NA STOLU ZA DRUGI DAN BOŽIĆA: Ostaje MEKAN i do DVA DANA,a evo u čemu je CAKA
Smese sipajte u špric ili kese za ukrašavanje i ukrasite kolačiće po želji.
Sastojci
Potrebno je:
1 kesica kvasca
1 kašičica soli
oko 800 g brašna
Za ukrase:
oko 200 g brašna
100 g gustina
po potrebi mlake vode
Priprema
Kvasac razmutiti u malo mlake vode sa malo brašna i ostaviti da nadođe. Zatim ga izručiti u posudu s brašnom i malo soli i mlakom vodom zamesiti meko testo.
Testo staviti tako u posudu, posudu staviti u kesu i uviti u krpu. Ostaviti na toplom da naraste. Kada naraste premesiti i opet pokriveno ostaviti da naraste. Tako još dva puta,da testo bude bas mekano.
Od testa odvojiti jedan deo, napraviti 3 valjda i uplesti u pletenicu. Ostatak testa lepo oblikovati, staviti u tepsiju obloženu papirom. Oko testa staviti kiku. Ukrase praviti od testa bez kvasca, zamesiti mlakom vodom gustin i brašno. Ja sam pravila pšenicu, grožđe, hleb, pogaču i na sredini ružice. :) Kolač peći u zagrejanoj rerni na 200 C pa posle 20-25 minuta smanjiti na 150C i zavrsiti pečenje. Pečen kolač uviti u krpu i kada se malo progladi staviti na Božićnu trpezu. :-)
(Espreso/ Recepti.com /Aleksandra/Prenela P.V.)
Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!