PAŽNJA
OVA NAMIRNICA MORA DA SE NAĐE NA CENTRALNOM MESTU ZA BADNJE VEČE: Simbolizuje VAŽNU stvar za porodicu, OBAVEZNA JE
Za večeru se takođe sprema i posna pogača badnjača, koju bi valjalo staviti na centralno mesto trpeze i ukrasiti je suvim šljivama, kajsijama i orasima
Veče uoči najradosnijeg hrišćanskog praznika Božića na trpezi pravoslavnih vernika obavezno treba da se nađu pasulj, med, orasi, sušeno voće, riba... a važno da ona bude što bogatija, što ilustruje i čuvena izreka da nije svaki dan Badnji dan.
Od jela se sprema tucani pasulj, kiseo kupus, pita od oraha ili od višanja i riba. U nekim krajevima ne sme da izostane ni pečena bundeva kako "deca preko godine ne bi imala kraste na glavi".
Sa trpeze ne sme da izostane ni med, koji se jede sa orasima, a posle Badnje večeri se u kući čuva kao lek.
Za večeru se takođe sprema i posna pogača badnjača, koju bi valjalo staviti na centralno mesto trpeze i ukrasiti je suvim šljivama, kajsijama i orasima.
Vreme pripreme:
90 minuta
Sastojci:
40 g svežeg kvasca
400 ml tople vode
1 kašika šećera
3 kašičice soli
700 g brašna
50 ml + 2 kašike ulja
Priprema:
1. U toploj vodi razmutite kvasac i šećer. Dodajte polovinu brašna, ulje i so, te dobro izmešajte. Nakon toga, dodavajte ostatak brašna i mešajte varjačom dok ne postane jako gusto. Tada je umesite, prelijte sa dve kašike ulja i premesiti. Ostavite testo pokriveno krpom da odstoji 20–30 minuta na toplom mestu. Izvadite ga, malo ga premesite pa ga rukom istapkajte da se raširi, da bude kao tanka lepinja.
2. Stavite u pleh veličine 30 cm. Izbockajte viljuškom, premažite četkicom uljem i ostavite 20 minuta da odstoji. Uključite rernu da se zagreje na 200 stepeni i staviti da se peče.
3. Pecite je oko 25 minuta, zavisno od rerne, a pečena je kad fino porumeni. Pečenu pogaču izvadite i umijte, što znači premažite sa malo vode, zamotajte u krpu i ostavite do služenja.
(Espreso/redakcija 24 sedam/Prenela P.V.)
Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!