MONASI ZA VREME POSTA PRAVE NAJLEPŠI SVETOGORSKI KOLAČ SA SUVIM VOĆEM: Lagan, jeftin i sočan - recept iz manastira
Svetogorski kolač sa suvim voćem, Foto: Printscreen/Youtube/ Kuvajmo lako

ONI TO NAJBOLJE ZNAJU

MONASI ZA VREME POSTA PRAVE NAJLEPŠI SVETOGORSKI KOLAČ SA SUVIM VOĆEM: Lagan, jeftin i sočan - recept iz manastira

Monasi za vreme posta prave najlepši svetogorski kolač sa suvim voćem koji je lagan, jeftin i sočan, a po receptu iz manastira

Objavljeno: 19:15h

Mnogi se polako pripremaju za Badnji dan i Božić, pa tako već smišljaju šta će da spremaju od specijaliteta.

6. januara je prebranac glavno jelo, ali i svetogorska sarma koja kida koliko je dobra i nijedna joj nije ravna.

Svetogorski monasi prave najukusniji kolač sa suvim voćem čiji ukus je toliko dobar da mu čokolada nije nin potrebna.

Obavezno se jede u vreme Božićnog posta, a vama će dobro doći da ga napravite ili za Badnji dan ili ovih dana.

Suvo voće za svetogorski kolač
Suvo voće za svetogorski kolačfoto: Printscreen/Youtube/ Kuvajmo lako

Sastojci za svetogorski kolač sa suvim voćem po receptu iz manastira je ispred vas:

malo suvih banana

15 kašika džema od šljiva

malo suvih kajsija

15 kašika šećera

malo suvog grožđa

3 ravne kašičice cimeta

Pravljenje svetogorskog kolača sa suvim voćem
Pravljenje svetogorskog kolača sa suvim voćemfoto: Printscreen/Youtube/ Kuvajmo lako

1 šaka lešnika

1 limun

300 ml mlake vode

1,5 pomorandža

550 g brašna

2 kašike praška za pecivo

Smesa za koru za svetogorski kolač sa suvim voćem
Smesa za koru za svetogorski kolač sa suvim voćemfoto: Printscreen/Youtube/ Kuvajmo lako

Tu je i detaljna priprema:

Suvo voće (suve kajsije, suvo grožđe, suve banane) potopite u vodu. Ostavite 10 minuta da odstoji, pa procedite i iseckajte. Orahe isto iseckajte, a koru limuna izrendajte, dok pomorandžu iscedite.

Svetogorski kolač sa suvim voćem u plehu
Svetogorski kolač sa suvim voćem u plehufoto: Printscreen/Youtube/ Kuvajmo lako

Šerpu stavite džem, pa dodajte šećer i promešajte. Zatim sipajte vodu, pa dodajte koru limun, sok od pomorandže, lešnike i suvo voće, kao i cimet.

Sve lepo sjedinite, pa postepeno dodajte prosejano brašno sa praškom za pecivom i opet promešajte.

Smesu za posni kolač sa suvim voćem i lešnicima sipajte u kalup obložen pek papirom.

Parče svetogorskog kolača sa suvim voćem
Parče svetogorskog kolača sa suvim voćemfoto: Printscreen/Youtube/ Kuvajmo lako

Pecite posni kolač u zagrejanoj rerni na 180°C oko 25-30 minuta. Gotov kolač premažite džemom i prelijte istopljenom čokoladom.

Bonus video:

00:52

DA LI JE 42 MINUTA DOVOLJNO ZA PRIPREMU ĐUVEČA? Ne propustite danas kuvanje sa porodicom Maričević

(Espreso/Stvar ukusa/S.B./Prenela: N.J.)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.