ONI TO NAJBOLJE ZNAJU
MONASI ZA VREME POSTA PRAVE NAJLEPŠI SVETOGORSKI KOLAČ SA SUVIM VOĆEM: Lagan, jeftin i sočan - recept iz manastira
Monasi za vreme posta prave najlepši svetogorski kolač sa suvim voćem koji je lagan, jeftin i sočan, a po receptu iz manastira
Mnogi se polako pripremaju za Badnji dan i Božić, pa tako već smišljaju šta će da spremaju od specijaliteta.
6. januara je prebranac glavno jelo, ali i svetogorska sarma koja kida koliko je dobra i nijedna joj nije ravna.
Svetogorski monasi prave najukusniji kolač sa suvim voćem čiji ukus je toliko dobar da mu čokolada nije nin potrebna.
Obavezno se jede u vreme Božićnog posta, a vama će dobro doći da ga napravite ili za Badnji dan ili ovih dana.
Sastojci za svetogorski kolač sa suvim voćem po receptu iz manastira je ispred vas:
malo suvih banana
15 kašika džema od šljiva
malo suvih kajsija
15 kašika šećera
malo suvog grožđa
3 ravne kašičice cimeta
1 šaka lešnika
1 limun
300 ml mlake vode
1,5 pomorandža
550 g brašna
2 kašike praška za pecivo
Tu je i detaljna priprema:
Suvo voće (suve kajsije, suvo grožđe, suve banane) potopite u vodu. Ostavite 10 minuta da odstoji, pa procedite i iseckajte. Orahe isto iseckajte, a koru limuna izrendajte, dok pomorandžu iscedite.
Šerpu stavite džem, pa dodajte šećer i promešajte. Zatim sipajte vodu, pa dodajte koru limun, sok od pomorandže, lešnike i suvo voće, kao i cimet.
Sve lepo sjedinite, pa postepeno dodajte prosejano brašno sa praškom za pecivom i opet promešajte.
Smesu za posni kolač sa suvim voćem i lešnicima sipajte u kalup obložen pek papirom.
Pecite posni kolač u zagrejanoj rerni na 180°C oko 25-30 minuta. Gotov kolač premažite džemom i prelijte istopljenom čokoladom.
Bonus video:
(Espreso/Stvar ukusa/S.B./Prenela: N.J.)
Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!