uuh, kakva jeee
NAJKREMASTIJA BOŽIĆNA POSLASTICA SA DVE VRSTE FILA: Domaćice se otimaju za ovaj RECEPT - svaki zalogaj je FANTAZIJA
Kremasta Božićna torta sa dve vrste fila
Najbolja posalstica koju ćete napraviti za neko slavlje, kao što je sada Božić, a koja će ispasti preukusno svakome.
Recept za izdašnu Božićnu tortu morate napraviti!
Potrebno:
Za 4 patišpanja:
12 belanaca
12 kašika šećera
2 kašike brašna
240 g mlevenih pečenih lešnika
2 kašike tople vode
2 kašike ulja
Za 1. fil:
12 žumanaca
12 kašika šećera
2 Vanilin šećera
1 kesica Puding sa ukusom vanile
2 kašike rGustina
450 ml mleka
250 g maslaca
50 g mlečne čokolade
70 g crne čokolade
8 kašika preliva sa ukusom karamele
Za 2. fil:
150 g šećera
150 g mlevenih lešnika
350 ml slatke pavlake
1 kašičica aroma vanile
Za dekoraciju:
2 kesice Šlag pene
200 ml hladnog mleka
150 ml slatke pavlake
Kakao mrvice
grančice ruzmarina
nar, mandarina
Priprema patišpanja:
6 belanaca umutite sa postepenim dodavanjem 6 kašika šećera. Posebno sjedinite 1 kašiku brašna i 120g mlevenih lešnika. Dodajte u umućena belanca i špatulom lagano promešajte. Kada se sve sjedinilo dodajte po kašiku ulja i tople vode i još malo promešajte. Sipajte u dva kalupa prečnika 22 cm i pecite u zagrejanoj rerni na 200 °C,14-15 minuta.
Na isti način pripremite još dva patišpanja.
Priprema 1. fila:
300 ml mleka, šećer i vanilin šećer stavite na vatru da provri. U odgovarajući sud sjedinite 150 ml mleka, žumanca, puding i gustin. Sipajte u provrelo mleko i neprestano mešajući skuvajte fil. Sklonite sa vatre i pokrijte rastegljivom folijom. Ostavite da se ohladi na sobnoj temperaturi. Kada se ohladio sjedinite ga sa umućenim maslacem. Fil podelite na 3 jednaka dela.U jedan deo dodajte otopljenu mlečnu čokoladu a u drugi dodajte otopljenu crnu čokoladu.
Priprema 2. fila:
Šećer istopite na suvo pa dodajte mlevene lešnike i promešajte. Odmah izručite na papir za pečenje i ostavite da se ohladi. Kada se šećer ohladio u blenderu sameljite ali ne skroz sitno. Slatku pavlaku mikserom umutite, dodajte joj aromu vanile i samleveni šećer. Promešajte.
Priprema torte:
Sve patišpanje izbockajte viljuškom, a onda sipajte po 2 kašike karamel preliva i premažite. Božićna česnica je obavezna na trpezi!
Na tacnu stavite prvi patišpanj i premažite filom sa crnom čokoladom. Preko premažite trećinom 2.fila. Stavite drugi patišpanj, premažite filom sa mlečnom čokoladom i drugom trećinom 2.fila. Stavite treći patišpanj i premažite preostalim filom, kao i 2.filom. Stavite i četvrti patišpanj i tortu prebacite u frižider na hlađenje.
Dekorisanje:
Šlag penu, mleko i slatku pavlaku sipajte u odgovarajući sud. Mikserom umutite u čvrst šlag. Premažite tortu sa svih strana i dekorišite kakao mrvicama, ruzmarinom, narom i mandarinama.
BONUS VIDEO
(Espreso/Mihinja-kuhinjica.com/prenela T.M.)
Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!