recept
SVAKI DOMAĆIN U BOŽIĆNU ČESNICU MORA DA STAVI OVE STVARI: Postoji STROGO PRAVILO koje je OBAVEZNO za svakog vernika
Na dan Božića obavezna je i česnica
To je pogača koja se pravi od testa, a u nju se uvek stavlja novčić koji predstavlja sreću i novac, kao i zrno pšenice ili drvo drena, ali to je po želji.Uvek se lomi pre ručak, a obično se prvo 3 puta vrti u krug.Česnicu isključivo mesi domaćin, dok se u nekim krajevima verovalo da je može mesiti samo žena koja je rodila muško dete.Ovo je pogača bez kvasca koja bi po pravilu trebala da se peče pod sačem i da se mesi iključivo svežom vodom sa izvora. Veruje se da ona donosi blagostanje u kuću, ali ne morate da koristite vodu sa izvora niti je obavezno da je umesi domaćin.
Sastojci:
500 g brašna
250 ml vode
1 kašičica soli
novčić
Priprema: U posudi pomešajte mlaku vodu, so i brašno, pa mesite testo. Na pola mešenja dodajte novčić koji ste oprali u ključaloj vodi i osušili, a ako želite možete da dodate i neko zrnevlje i grančicu drena za dobro zdravlje. Dobro umesite testo, pa ga razvucite, pa oblikujte krug. Malo spljoštite rukama i pecite u zagrejanoj rerni na 180°C oko 30-40 minuta.
BONUS VIDEO
(Espreso/stvarukusa/prenela T.M.)
Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!