savet
SVAKI KOLAČ ĆE VAM USPETI AKO DODATE O VAJ SASTOJAK: Sve domaćice se KUNU u ovaj trik
Koliko puta vam se dogodilo da krenete da pravite neki recept i tek onda primetite napomenu da vam je potreban omekšali maslac?
Možda se to čini kao sitnica i korak koji se lako preskoči, ali upravo se u njemu krije trik za najukusnije kolače.
Razlog je jednostavan, ali i bitan: maslac na sobnoj temperaturi lako će se pomešati sa šećerom, što je ključ za lagane i pahuljaste kolačiće.
Hladni maslac obično se pretvara u ljuskave slojeve, što ga čini najboljim izborom za kolače teže teksture i kore za pite. Ali za izradu prhkog testa i najukusnijih keksića ključno je da bude sobne temperature.
Ipak, čak i kada to znate, velike su šanse da ćete se ovog koraka setiti tek kada krenete u izradu kolača – a maslac je još u frižideru!
Srećom, postoji sjajan trik kako ga brzinski omekšati i tako baš svaki put napraviti poslasticu po najvišim standardima.
Za početak, stavite komad maslaca na tanjir obložen papirnatim ubrusom. Potom napunite staklenu čašu vrućom vodom. Kada se čaša zagrije, njome poklopite maslac na tanjiriću i ostavite pet do sedam minuta kako bi nežno i postupno omekšao.
Za kraj, nikako nemojte omekšavati maslac u mikrotalasnoj pećnici. Možda se to čini kao najočiglednija metoda, međutim na ovaj ga način nećete ravnomerno omekšati pa će deo biti otopljen, a drugi posve hladan – što nikako neće pomoći pri miksanju!
Bonus video:
(Espreso/Krstarica/A.J./Prenosi M.M)
Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!