recept
NAJUKUSNIJA BOŽIĆNA POSLASTICA KAKVU SAMO STARE DOMAĆICE ZNAJU DA NAPRAVE: Breskvice obožavaju i mladi i stari
Prijatni i topli mirisi kolača koji pune dom uoči Božića mogu trenutno da nas razvesele i vrate uspomene na bezbrižno detinjstvo
Znate li onaj poseban kolač, koji vas odmah vraća u vreme kada ste bili dete? Ako vam misli lete ka breskvicama, na pravom ste mestu!
Visoko na listi omiljenih prazničnih kolača su breskvice, jedan od najpoznatijih tradicionalnih slatkiša.
Složićete se sa nama, teško je zamisliti Božić bez ovih slatkih, ukusnih i mirisnih kolačića koji se generacijama spremaju u našim domovima, piše Miss7. Ovog Božića pripremite ih po receptu naših mama (i baka) i uživajte u mirisima i ukusima detinjstva.
Hrskave i mirisne breskvice
Sastojci - za testo:
3 jaja
200 g šećera u prahu
1 vanilin šećer
200 ml ulja
500 g višenamenskog brašna
1/2 većeg limuna, rendana kora
3 kašike mleka
1 prašak za pecivo
Sastojci - za fil:
250 g džema od šljiva
100 g džema od šipka
mrvice iz sredine breskvica
malo ruma
Sastojci - za dekoraciju:
ekstrakt jagode razblažen u vodi
fini kristal šećer
Postupak: U veću činiju stavite brašno, prašak za pecivo i rendanu limunovu koricu. Pomešajte jaja sa šećerom i uljem. U mešavinu brašna dodajte umućena jaja i zamesite meko testo. Od pripremljenog testa formirajte veknu, stavite je na pobrašnjen tanjir, a zatim stavite u frižider na pola sata. Nakon što se odmori, premesite ga na pobrašnjenoj dasci, odsecite komad koji ćete rukama umotati u dugačak rolat pa iseći na komade kao za njoke.
Probajte i novogodišnje medenjake.
Od komada oblikujte kuglice i stavite ih na pleh obložen papirom za pečenje. Imajte na umu da će kuglice tokom pečenja prilično porasti. Pecite ih na 180 stepeni Celzijusa 10 do 15 minuta, ili dok ne porumene. Pečene breskve ili polovine breskve pažljivo izdubite vrhom noža. Od ostatka breskvi očišćenih od koštica, džema od šljiva i šipka i ruma pripremiti fil. Napunite izdubljene polovine breskve do vrha. Spojite polovine (jednake veličine) sa stranama premazanim puterom u breskve. Pripremljene breskve sa svake strane malo potopite u razblažen crveni ekstrakt, pa ih uvaljajte u kristal šećer.
BONUS VIDEO
(Espreso/Najzena/Ana Klikovac/prenela T.M.)
Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!