NAJPOZNATIJE NEMAČKE KUGLICE OD MARCIPANA ZA BOŽIĆ: Napravite ove sočne BOMBICE i uživajte u prazničnoj trepzi
marzipankartoffeln, Foto: Printscreen/youtube/Einfach & Lecker

evropski ukus!

NAJPOZNATIJE NEMAČKE KUGLICE OD MARCIPANA ZA BOŽIĆ: Napravite ove sočne BOMBICE i uživajte u prazničnoj trepzi

Ukusne su, brze i proste za pripremu što je dobitna kombinacija

Objavljeno:

Širom Nemačke ćete u ovo doba godine u gotovo svakoj prodavnici pronaći ove divne bombice od marcipana uvaljane u kakao. Zovu se "marzipankartoffeln" jer izgledom podsećaju na mlade krompiriće. Evo recepta za ove preslatke i ukusne kolače.

Potrebni sastojci:

200 grama marcipana

3/4 šolje šećera u prahu, prosejanog

1/2 kašičice vode (po potrebi i više)

3 kašike kakao praha

Priprema:

Prah šećer se dodaje kako bi smesa bila bolja, odnosno čvršće teksture i kako masa ne bi bila previše lepljiva. Kako šećera već ima u marcipanu, moguće je da će vam ovo biti preslatko, ako niste ljubitelj slatkiša, te dodajte manje šećera ili pokušajte da formirate kuglice ne koristeći šećer.

Marcipan stavite u veliku posudu zajedno sa šećerom u prahu. Rukama gnječite smesu sve dok ne dobijete kompaktnu smesu.

Sve rukama sjediniti
Sve rukama sjedinitifoto: Printscreen/youtube/Einfach & Lecker

Marcipan bi trebalo da bude krut, ali dovoljno savitljiv, tako da može da se formira u kuglice, a da se ne raspadne. Ako je potrebno, smesi dodajte malo vode.

Od smese formirajte kuglice.

Pravite kuglice
Pravite kuglicefoto: Printscreen/youtube/Einfach & Lecker

Kako prah stavite u činiju, a potom svaku kuglicu uvaljajte u kakao dok ne bude potpuno prekrivena.

Čuvajte u hermetički zatvorenoj posudi.

Uvalajti ih u kakao
Uvalajti ih u kakaofoto: Printscreen/youtube/Einfach & Lecker

Kako napraviti domaći marcipan?

Marcipan možete kupiti u većini bolje opremljenih prodavnica, a ako želite da sve bude domaće ili ne možete da ga pronađete, donosimo recept:

Probajte i kolač iz Toskane sa kestenom!

Potrebni sastojci:

  • 1 i 1/2 šolje bademovog brašna (može se kupiti u bolje opremljenim prodavnicama zdrave hrane)
  • 1 i 1/2 šolje šećera u prahu
  • 2 kašičice ekstrakta badema
  • 1 belance

Priprema:

Bademovo brašno i šećer u prahu stavite u blender i miksajte sve dok se smesa ne sjedini i ne ostane bez grudvica. Dodajte ekstrakt badema i belance, pa ponovo izmiksajte dok se ne sjedini. Trebalo bi da dobijete gustu masu, a ako je i dalje previše vlažna i lepljiva, dodajte još malo bademovog brašna. Imajte na umu da će marcipan postato čvršći kada se ohladi. Možen da se čuva mesec dana u frižideru ili do šest meseci u zamrzivaču.

Pre nego što ga upotrebite u bilo kom receptu, ostavite ga neko vreme na sobnoj temperaturi.

Od ovih sastojaka dobićete oko 350, 400 grama marcipana.

Bonus video

02:43

MAJSTOR ZA GULAŠ OTKRIO SAVRŠEN RECEPT: Stvar je u krčkanju, da sve bude prirodno, ali i u još jednom VAŽNOM SASTOJKU!

(Espreso/zenablic/Stefana Pavlović/prenela T.M.)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.