evropski ukus!
NAJPOZNATIJE NEMAČKE KUGLICE OD MARCIPANA ZA BOŽIĆ: Napravite ove sočne BOMBICE i uživajte u prazničnoj trepzi
Ukusne su, brze i proste za pripremu što je dobitna kombinacija
Širom Nemačke ćete u ovo doba godine u gotovo svakoj prodavnici pronaći ove divne bombice od marcipana uvaljane u kakao. Zovu se "marzipankartoffeln" jer izgledom podsećaju na mlade krompiriće. Evo recepta za ove preslatke i ukusne kolače.
Potrebni sastojci:
200 grama marcipana
3/4 šolje šećera u prahu, prosejanog
1/2 kašičice vode (po potrebi i više)
3 kašike kakao praha
Priprema:
Prah šećer se dodaje kako bi smesa bila bolja, odnosno čvršće teksture i kako masa ne bi bila previše lepljiva. Kako šećera već ima u marcipanu, moguće je da će vam ovo biti preslatko, ako niste ljubitelj slatkiša, te dodajte manje šećera ili pokušajte da formirate kuglice ne koristeći šećer.
Marcipan stavite u veliku posudu zajedno sa šećerom u prahu. Rukama gnječite smesu sve dok ne dobijete kompaktnu smesu.
Marcipan bi trebalo da bude krut, ali dovoljno savitljiv, tako da može da se formira u kuglice, a da se ne raspadne. Ako je potrebno, smesi dodajte malo vode.
Od smese formirajte kuglice.
Kako prah stavite u činiju, a potom svaku kuglicu uvaljajte u kakao dok ne bude potpuno prekrivena.
Čuvajte u hermetički zatvorenoj posudi.
Kako napraviti domaći marcipan?
Marcipan možete kupiti u većini bolje opremljenih prodavnica, a ako želite da sve bude domaće ili ne možete da ga pronađete, donosimo recept:
Probajte i kolač iz Toskane sa kestenom!
Potrebni sastojci:
- 1 i 1/2 šolje bademovog brašna (može se kupiti u bolje opremljenim prodavnicama zdrave hrane)
- 1 i 1/2 šolje šećera u prahu
- 2 kašičice ekstrakta badema
- 1 belance
Priprema:
Bademovo brašno i šećer u prahu stavite u blender i miksajte sve dok se smesa ne sjedini i ne ostane bez grudvica. Dodajte ekstrakt badema i belance, pa ponovo izmiksajte dok se ne sjedini. Trebalo bi da dobijete gustu masu, a ako je i dalje previše vlažna i lepljiva, dodajte još malo bademovog brašna. Imajte na umu da će marcipan postato čvršći kada se ohladi. Možen da se čuva mesec dana u frižideru ili do šest meseci u zamrzivaču.
Pre nego što ga upotrebite u bilo kom receptu, ostavite ga neko vreme na sobnoj temperaturi.
Od ovih sastojaka dobićete oko 350, 400 grama marcipana.
Bonus video
(Espreso/zenablic/Stefana Pavlović/prenela T.M.)
Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!