ukusno
MEDENA PITA KOJA MILUJE NEPCA, SVI SLADOKUSCI ĆE BITI ODUŠEVLJENI: Recept je jednostavan, a gosti će TRAŽITI REPETE
Medena pita sa karamel filom pun je pogodak za prazničnu trpezu. Nestaće sa stola za tili čas
Medena pita je poslastica koja vodi poreklo iz Rusije. Spremale su je i naše bake, a naziv je dobila po tome što med ide u koru. Možete isprobati klasičan ruski recept za medenu pitu. Za danas smo pripremili recept koji će opčiniti sve sladokusce - medenu pitu sa karamel filom.
Sastojci:
Za karamelu:
115 g šećera
2 kašike vode
nekoliko kapi limunovog soka
100 ml slatke pavlake
20 g omekšalog putera
prstohvat soli
Za kore:
100 g putera
115 g šećera
prstohvat soli
120 g meda
6 g sode bikarbone
1 jaje
400 g brašna
Za krem:
350 ml kuvanog kondenzovanog mleka
250 ml slatke pavlake
100 g šećera u prahu
Recept za medenu pitu sa karamel filom:
U šerpu ubacite šećer, sipajte vodu, promešajte i dodajte nekoliko kapi limunovog soka. Pustite da provri na srednjoj vatri, pa ostavite da se karamelizuje još 5-7 minuta. Postepeno dodajte slatku pavlaku i mešajte dok ne dobijete gušću smesu, a sklonite sa šporeta i dodajte puter.
Na kraju dodajte so u karamel fil i promeštajte. Sipajte karamel fil u posudu i ostavite da se ohladi. U drugu šerpu ubacite puter, šećer, so i med. Mešajte na laganijoj vatri sastojke dok ne dobijete kompaktnu smesu, pa ubacite sodu bikarbonu. Mešajte, a kada smesa počne da svetli i peni smanjite temperaturu i mešajte na niskoj temperaturi još 5 minuta.
Smesu sipajte u odvojenu posudu, pa dodajte poluumućeno jaje. Umutite špatulom smesu sa medom, pa dodajte brašno. Zamesite testo za medenu pitu u posudi, pa je pokrijte prozirnom folijom i ostavite u frižideru oko 30 minuta. Premesite prhko testo u posudi, a onda ga prebacite na radnu površinu i premesite u oblik valjka koji ćete iseći na 8 delova.
Onda ih pokrijte prozirnom folijom i ostavite da odstoje oko 15 minuta. Pospite malo brašna po pek papiru i oklagiji, pa razvucite svaki deo testa za medenu pitu. Uz pomoć pokretne ivice sa pleha utisnite krug prečnika oko 20 cm, a ivice ostavite oko kruga na manjoj razdaljini. Izbockajte prhko testo (krug i ivice) uz pomoć viljuške, pa pecite kore za medenu pitu na 190°C oko 4-5 minuta. Pečene ivice izblendirajte kada se malo ohlade.
Ohlađeno skuvano kondenzovano mleko pomešajte sa slatkom pavlakom i šećerom u prahu. Umiksajte, pa po 1-1,5 kašiku fila za medenu pitu rasporedite na svaku od kora (ostavite malo fila sa strane za dekoraciju). Ohlađeni karamel fil stavite u špric za kolače pa ga nanesite na raspoređen beli fil. Preklopite drugom korom i ponovite postupak do utroška materijala.
Poslednji sloj treba da bude fil koji ćete poravnati, a sa strane dodajte fil koji ste odvojili. Pospite medenupitu izblendiranim delovima kore, pa oko nje stavite pek papir i pokretnu ivicu. Ostavite tako u frižideru oko 5 sati. Preporučujemo da isprobate i medenu pitu od gotovih kora.
Bonus video:
(Espreso/Stvar ukusa/Prenosi A.M.)
Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!