bogat recept za sva čula
OVA TORTA JE POZNATIJA OD SVIH HOLIVUDSKIH DIVA ZAJEDNO: Po jednoj od njih je dobila ime, a krasi je GRACIOZNOST
Donosimo vam recept za savršenu Greta Garbo tortu, kojoj niko na svetu ne može da odoli
Retko koja torta može da se meri sa proporcijama i božanskim ukusom kakav ima ova vrhunska bombica. Uživaćete u svakom zalogaju, pritom, recept je izdašan ali imate lepo podeljene korake pripreme tako da ćete se snaći i ako niste posebno vešti.
Sastojci
Za kore:
- 12 belanaca
- 12 kašika šećera
- 4 kašike brašna
- 300 g mlevenih oraha
- Za prvi premaz:
- 120 g šećera
- 50 g margarina
Za drugi premaz:
- 120 g čokolade
- 120 g margarina
Za fil:
- 12 žumanaca
- 8 kašika šećera
- 1 dl mleka
- 2 kesice vanilin šećera
- 250 g margarina
Priprema
Belanca i šećer mikserom umutiti, pa lagano mešajući dodavati brašno i orahe, kašiku po kašiku. Od toga peći 4 manje kore ili 2 veće, pa ih posle preseći na pola kako bi dobili 4 manje.
Peći 20-25 minuta u zagrejanoj rerni na 180 C. Kada je kora gotova ostaviti je da se hladi, pa je onda seći, ako pravite dve veće.
Za prvi premaz stavite šećer da se karamelizuje na laganoj vatri, pa mu dodajte margarin. Kada se smesa izjednači skinite sa vatre. Sada sa tako vrućom smesom premažite kore, ne morate sve utrošiti, premaz mora biti tanko nanet.
Za drugi premaz napravite od čokolade i margarina glazuru. Premažite preko kora i karamel premaza. Ostavite da se stegne.
Za to vreme skuvajte fil od žumanaca, šećera i mleka na pari. Kada se fil zgusne ostavite ga da se prohladi, i dodajte mu margarin i vanilin šećer.
Mikserom sve sjedinite i premažite kore. Slobodno nanosite deblje fila. Stavite koru preko kore i odozgo premažite sa malo fila. Dekorišite po želji.
BONUS VIDEO
(Espreso/Recepti.com/Kristina Virag)
Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!