svima će se svideti
STARE BUGARKE SAMO OVAKO PRAVE NAJMEKŠE KIFLICE SA SIROM: Njihov recept iz stare knjižice - mekane i treći dan
Stare Bugarke prave najmekše kiflice sa sirom po receptu iz stare knjižice, a mekane su i treći dan
Na slavama obavezno uz kremaste salate, torte i rolate gosti se oduševe i kada vide mekane kiflice.
Predjelo nam je svima omiljeno i u njemu najviše uživamo, ali naravno ni domaću supu, sarmu, pečenje ne možemo da odbijemo...
Sada ćete videti kako stare Bugarke prave najmekše kiflice sa sirom od kojih odmah kreće voda na usta.
Mekane, vazdušaste, ukusne... za sve prilike ćete ih spremati.
Recept je tu, a ovo su sastojci:
maslac - 50 g
brašno - 900 g prosejano
sirće - 1 kašika
suvi kvasac - 14 g
prašak za pecivo - 1 kašičica
šećer - 4 kašike
so - 1/2 kašičice
toplo mleko - 450 ml
vanilin šećer - 20 g
pavlaka - 2 kašikekašike ili kiselo mleko
jaja - 2 komada
Za nadev:
sitni sir - 250 g + 1/2 kašičice soli
Njhova priprema je tu:
U duboku posudu u kojoj ćete mesiti testo sipajte suvi kvasac.
Dodajte šećer i sipajte toplo mleko (ni u kom slučaju vruće).
Mešajte dok se na površini ne stvore mehurići i dodajte 5-6 kašika prosejanog brašna.
Pokrijte posudu krpom i ostavite 15 minuta da se aktivira kvasac.
Nakon što je kvasac postao penast i formirala se kapa, možete početi da pripremate testo za kiflice.
Aktivirani kvasac dobro izmešati dok se ne dobije jednolična masa. Dodajte pavlaku ili kiselo mleko, jaja, so i vanilin šećer i dobro promešajte.
Počnite da dodajete brašno malo po malo.
Prvo dodajte 5-6 kašika i promešati.
Zatim ponovo dodajte brašno i napravite udubljenje u koje dodajte prašak za pecivo i ugasite ga sirćetom.
Počnite da mesite dok ne dobijete polugotovo testo i počnite da dodajete malo po malo meki maslac.
Nastavite da mesite dok se maslac potpuno ne upije i dok ne dobijete meko elastično testo.
Nemojte dodavati dodatno brašno. Cilj je da testo bude malo lepljivo. Ruke možete namazati sa malo ulja i nastaviti da mesite oko 10 minuta.
Stavite gotovo testo u duboku posudu. Pokrijte ga krpom ili prozirnom folijom i ostavite oko 60 minuta da naraste i udvostruči se.
Kada je testo dobro naraslo, izvadite ga iz posude i nauljenim rukama malo premesite, pa podelite na dva dela.
Pokrijte jedan deo da se ne osuši, a od drugog formirajte male loptice. Veličina zavisi od toga koliko želite da kiflice budu velike.
Od celog testa napravim ukupno oko 25 slanih kiflica.
Pokrijte ih krpom. Uzmite loptu i spljoštite je između dlanova da napravite malu lepinjicu. U sredinu stavite sitni sir ili sir i spojite dva kraja, dobro ih pritisnite. Uradite isto sa ostatkom loptica.
Kiflice poređajte u pleh čije ste dno obložili papirom za pečenje, razmaknute.
Ponovo ih pokrijte krpom i ostavite da odstoje 15 minuta. Zatim ih premažite žumancem razblaženim sa 1 kašikom mleka. Po želji možete ih posuti svojim omiljenim semenkama.
Ostavite ih 5-6 minuta, da se žumance osuši.
Pecite kiflice u rerni zagrejanoj na 170 stepeni 20-25 minuta. Ako vidite da kiflice sa sitnim sirom brzo porumene, prekrijte ih aluminijumskom folijom i nastavite da pečete do kraja.
Prijatno!
Bonus video:
(Espreso/Bonapeti.rs)
Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!