![RECEPT ZA POSNE VANILICE MORATE DA PROBATE ZA VREME BOŽIČNOG POSTA: Posle prvog zalogaja bude nostalgiju - savršene](/data/images/2023/11/30/21/1465813_posne-vanilice_ls.jpg)
uuuh, kakav ukus!
RECEPT ZA POSNE VANILICE MORATE DA PROBATE ZA VREME BOŽIČNOG POSTA: Posle prvog zalogaja bude nostalgiju - savršene
Nisu bez razloga pre nekoliko godina vanilice proglašene najboljim sitnim kolačima na svetu
Možete ih praviti i u mrsnoj i u posnoj verziji, možete ih poslužiti na svečanoj trpezi ali i posle ručka tokom radne nedelje, a što duže stoje ovi kolačići su sve bolji.
Dok su za mrsne vanilice neophodni jaja i domaća mast, u posnoj verziji recepta “glavnu ulogu” imaju biljni margarin i limun koji ovim kolačićima daje neodoljiv osvežavajući ukus.
Sastojci:
250 g biljnog margarina
1 limun (sok i korica)
170 g prah-šećera
2 kesice vanilin-šećera
500 g brašna
domaći džem od kajsija
Priprema:
Ostavite margarin da odstoji na sobnoj temperaturi, pa ga umutite mikserom. Dodajte mu 120 grama šećera u prahu, kao i sok od jednog limuna i izrendanu koricu limuna, pa nastavite da mutite dok smesa ne postane penasta.
![Sve umiksati](/data/images/2023/11/30/21/1465814_izmiksajte_ff.jpg?ver=1701377757)
U umućen margarin sa šećerom i limunom postepeno dodajte brašno i zamesite testo, pa ga ostavite da odstoji 30 do 60 minuta u frižideru.
![Razvući testo](/data/images/2023/11/30/21/1465815_testo_ff.jpg?ver=1701377745)
Prebacite testo na pobrašnjenu radnu površinu, razvucite ga oklagijom i modlom ili rakijskom čašicom vadite vanilice.
![Vaditi oblik i peckati](/data/images/2023/11/30/21/1465816_vanilice_ff.jpg?ver=1701377732)
Ređajte ih na pleh obložen pek-papirom i pecite u rerni zagrejanoj na 180 stepeni desetak minuta. Vodite računa da testo ostane belo.
BONUS VIDEO
(Espreso/Telegraf)
Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!