KONAČNO JE OTKRIVENO DA LI SE U SARMU STAVLJA JAJE: Domaćice će se ZABEZEKNUTI, recept iz 1952. POKAZAO ISTINU
Sarma, Foto: Printscreen/Youtube/ Uvek Ukusno

paŽnja

KONAČNO JE OTKRIVENO DA LI SE U SARMU STAVLJA JAJE: Domaćice će se ZABEZEKNUTI, recept iz 1952. POKAZAO ISTINU

Sarma po receptu iz 1952. godine – stavlja se jaje

Objavljeno:

Svaka domaćica ima svoju malu tajnu kad priprema neko jelo, ali kod pripreme sarme velikih tajni ne bi trebalo da bude. Ipak, strasti na internetu uzburkala je rasprava – ide li jaje u smesu za sarme jaje ili ne ide?

Po društvenim mrežama se povela rasprava vezana za sarmu. Jedni kažu da stavljaju jaje u smesu kako bi bila čvršća, odnosno da poveže sastojke. Drugi pak protestuju i tvrde da jaje nema šta da traži u sarmi.

U anketi na stranici 24.sata trenutno blago vode oni koji smatraju da jaje treba staviti u smesu za sarmu. Na kojoj ste strani?

Sarma po receptu iz 1952. godine – stavlja se jaje

jaje
foto: Printscreen/tviter/ Debbie J.

Ovaj recept 24sata.hr pronašao je u „Knjizi za svaku ženu“ koja je izdata davne 1952. godine u Zagrebu, u Hrvatskoj seljačkoj štampariji. Po njoj ispada da u sarmu ide jaje.

Sastojci:

3 glavice kiselog kupusa

Fil za sarmu:

1/2 kg iseckane govedine 1/2 kg iseckane svinjetine 4 velike kašike u sitne kocke izrezane suve slanine

2 velike kašike masti 1 glavica sitno izrezanog luka (treba žuto ispeći) 1 celo jaje 1 velika kašika soli

1/2 velike kašike bibera 6 velikih kašika pirinča

Za zapršku:

5 velikih kašika masti

3 velike kašike brašna 1 velika kašika paprike 2 do 3 litra supe od suvog mesa ili vode izrezani kiseli kupus

2 velike kašike soli

Priprema:

Sve što je nabrojano pod „fil za sarmu“ treba u zdeli dobro izmešati. Od svake glavice kupusa listovi se skinu i malo iseku rebra, da budu tanja, a da se ne ošteti list.

Staviti list kiselog kupusa na dlan, a na list jednu kašiku nadeva. Sa one strane ruke gdje je mali prst složi kraj lista. Onaj kraj lista koji je najbliži zglobu, uzmi i zamotaj. Preostaje još jedan kraj koji nije zamotan. Taj utisni prstima.

Napravi zapršku, zalij je vodom ili supom, dodaj iseckani kupus, posoli, prokuvaj, složi sarme preko kupusa, pokrij posudu i kuvaj polagano 3 do 4 sata. Ako je kupus previše kiselog ukusa, stavi 1 do 2 kocke šećera, a ako imaš surutke, dodaj je umjesto vode.

02:10

NAJJEDNOSTAVNIJA PILETINA KOJA BUDI SVA ČULA! Recept koji će obožavati svi ukućani: Brzo, lako i ukusno!

(Espreso/N1/vijesti.me)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.