uuuh, kakVA JE
NAJPOZNATIJA TORTA ZA SLAVLJA PO RECEPTU IZ STARE SVESKE: Dobila je ime po KRALJICI, a ukus je više od FANTAZIJE
Nema elitnije i grandioznije torte od ove koja je dobila ime po kraljici Mariji
Ukoliko planirate slavlje, bez ove ''Egipat'' torte ni ne pomišljajte na to. Neki je zovu torta kraljice Marije, a neki samo ''Egipćanka'', zbog svoje gracioznosti i ukusa.
Recept je za iskusnije domaćice ali i one vešte i uporne će ga dobro savladati.
Sastojci
Kore (x3):
- 15 belanaca
- 21 kašika šećera
- 21 kašika prženih melevnih lešnika
- 6 kašika brašna
Fil 1:
- 1.2 l mleka
- 15 kašika šećera
- 15 žumanaca
- 3 pudinga vanila
- 1 margarin
- 1 kašika arome vanile
- 100 g bele čokolade
- 2 dl slatke pavlake
Fil 2:
- 3 dl slatke pavlake
- 2 kašike šećera u prahu
- Ostalo:
- 100 g mlevenih lešnika
Priprema
Umutite 5 belanaca u čvrst sneg. Postepeno dodajte 7 kašika šećera dok miksate. Posebno u činiju pomešajte 7 kašika lešnika i 2 kašike brašna, pa dodajte umućenim belancima i lagano pomešajte. Izlijte u pleh 20x30cm i pecite na 200 stepeni oko 15 minuta dok ne porumeni. Ispecite još dve kore.
Zakuvajte 800 ml mleka sa šećerom. Umutite žumanca dodajte ostatak mleka i puding. Kada mleko prokuva, sipajte smesu i miješajte na laganijoj vatri (paziti da ne zagori).
Kada se zgusne, dodajte izlomljenu čokoladu i izmiješajte. Ostavite da se ohladi. U hladno dodajte margarin i ulupanu slatku pavlaku. Za fil 2 umutite slatku pavlaku i dodajte šećer u prahu.
Premazivanje torte: Biskvit – fil 1 – posuti lešnicima - fil 2 – biskvit - fil 1 - posuti lešnicima - fil 2 - biskvit. Dekorisati po želji.
Možete ostaviti malo fila pa premazati stranice torte. Posuti lešnicima. Odozgo umućena slatka pavlaka. Ja sam sa čokoladom ukrašila.
BONUS VIDEO
(Espreso/Recepti.com)
Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!