NAJSOČNIJI ''TITOV KOLAČ'' CELA JUGOSLAVIJA JE ZNALA NAPAMET: Orasi, čokolada i 1 TAJNI sastojak su pun pogodak
Titov kolač, Foto: Printscreen/youtube/ Bokina kuhinja

nema mu ravnog

NAJSOČNIJI ''TITOV KOLAČ'' CELA JUGOSLAVIJA JE ZNALA NAPAMET: Orasi, čokolada i 1 TAJNI sastojak su pun pogodak

Decenijama se govori da je ovo bio jedan od omiljenih kolača Josipa Broza Tita

Objavljeno:

Za Tita se govorilo da je bio pravi gurman, a i da je baš voleo slatko, odnosno, bar jedan kolač, govore i objave na društvenim mrežama i pojedinim medijima „u regionu“.

U poslednje vreme se najviše piše o tome da je Tito obožavao poslasticu sa orasima, čokoladom i kafom.

Titov kolač
Titov kolačfoto: Printscreen/youtube/ Bokina kuhinja

Navodno, taj recept je dugo bio dobro čuvana tajna. Sada, očigledno, više nije, piše Slobodna Dalmacija.

Bio to zaista Titov najdraži kolač ili ne, recept podseća na kolače kakvi su nekad bili veoma omiljeni na ovim prostorima.

Sastojci:

Kora:

  • 4 jajeta
  • 200 g šećera
  • 1 vanilin šećer
  • 100 g mlevenih oraha
  • 5 kašika kuvane kafe
  • 5 kašika brašna
  • 1 prašak za pecivo
  • 3 kašike ulja

Fil:

  • 400 ml mleka
  • ​200 g putera
  • 100 g istopljene čokolade
  • 10 kašika šećera
  • 5 kašika brašna
  • 3 kašike mlevenih oraha
  • 2 žumanceta
  • 1 vanilin šećer

Postoji i recept o Titovom omiljenom jelu zagorske strukle.

Priprema:

Za koru odvojite belanca od žumanaca. Belancima dodajte 100 g šećera pa sve dobro izmiksajte. Žumancima dodajte 100 g šećera pa i to izmiksajte.

Miksanje žumanaca
Miksanje žumanacafoto: Printscreen/youtube/ Bokina kuhinja

U smesu sa žumancima dodajte 5 kašika hladne kafe, 100 g oraha, 5 kašika brašna s praškom za pecivo i 3 kašike ulja pa sve dobro promešajte i na kraju pažljivo umešajte u sneg od belanaca. Smesu sipajte u posudu za pečenje i pecite u rerni zagrejanoj na 180 stepeni oko pola sata.

Smesa za rernu
Smesa za rernufoto: Printscreen/youtube/ Bokina kuhinja

Za fil, mleku dodajte 5 kašika brašna i 2 žumancetaa pa sve kuvajte uz stalno mešanje dok se ne zgusne. Pustite da se ohladi.

Izmiksajte puter, šećer i vanilin šećer pa im dodajte istopljenu čokoladu. Sve dobro izmešajte pa pomešajte sa ohlađenim kuvanim filom.

Čokoladni fil
Čokoladni filfoto: Printscreen/youtube/ Bokina kuhinja

Kada je testo pečeno, izvadite koru i ostavite je da se ohladi pa po njoj ravnomerno rasporedite fil i ostavite da se stegne.

Mazanje kore
Mazanje korefoto: Printscreen/youtube/ Bokina kuhinja

Ukrasite narendanom čokoladom i mlevenim orasima pa izrežite na kocke i poslužite.

BONUS VIDEO

01:16

DRAGA MAŠIN DONELA PRVI RECEPT ZA SLATKO U SRBIJU? Original se čuva u muzeju u Kraljevu, a evo kako se poslastica PRAVILNO SLUŽI

(Espreso/Krstarica)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.