ovo svi pamte
NAJUKUSNIJE POGAČICE SA MAKOM IZ 1894. GODINE: Sastojci sa starog papira - recept koji se ne zaboravlja
Najukusnije pogačice sa makom iz 1894. godine se prave po sastojcima sa starog papira, a recept se ne zaboravlja
Svi su jedva čekali da se petak završi i da dođe vikend kojem se najviše raduju zbog provedenog vremena sa porodicom i zbog spremanja dobre hrane.
Naše žene svojim ukućanima za doručak redovno prave sočne prženice, gibanicu, pitu...
Osim toga, naravno i za ručak po ovim hladnim danima ide i nešto na kašiku, a najbitniji deo je poslastica.
Oduševićete se kada vidite kako se prave najukusnije pogačice sa makom iz 1894. godine.
Mekane, ukusne, topi se svaki zalogaj.
Ovo su potrebni sastojci za recept:
30 g putera
200 ml toplog mleka
2 kašike kukuruznog skroba
1 kašika šećera + 2 kašike šećera
1/2 kašičice soli
7 g suvog kvasca
380 g brašna + 100/120 g brašna
2 jaja
30 ml ulja
Za premazivanje:
malo maka za posipanje
žumance
2 kašičice mleka
Ide priprema:
Sipajte toplo mleko u činiju, pa dodajte šećer (1 kašika) i kvasac i dobro promešajte. Pokrijte krpom i ostavite da odstoji oko 5 minuta.
Promešajte, pa dodajte 2 kašike šećera, jaja i ulje, pa umutite žicom. Dodajte prosejano brašno, so i skrob. Dodajte još 100/120 g brašna.
Zamesite testo za pogačice, pa pospite malo brašna ako je suviše lepljivo. Premestite testo na radnu površinu, dodajte omekšali puter, pa ga prekrijte testom.
Razmesite domaće testo rukamma, pa ga stavite u podmazanu činiju. Utapkajte malo ulja rukama, pa prekrijte prozirnom folijom.
Ostavite da odstoji oko 40 minuta.
Ponovo ga premesite, oblikujte u veću loptu, pa podelite testo na 9 delova.
Svaki deo testa oblikujte u loptu, pa ih prekrijte krpom na 5 minuta. Svaki komad domaćeg testa pojedinačno razmesite i stanjite oklagijom, pa presecite nožem za testo po 8 delova.
Poređajte ih jedan na drugi u obliku strelice, pa po sredini utisnite drveni štapićem.
Okrenite ivicu ka sredini, pa drugu u istom smeru okrenite ka gore. Ponovite postupak sa svakom kuglom testa ponaosob, pa pogačice ređajte po plehu obloženom pek papriom.
Umutite jaje i mleko, pa premažite pogačice od domaćeg testa.
Pospite pogačice makom, pa pecite na 180°C oko 20-25 minuta.
Bonus video:
(Espreso/Stvar ukusa)
Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!