PREDOBRO
TRADICIONALNI RECEPT ZA SRPSKO PREDJELO 'OPANAK': Bogato punjenje i mnoštvo aroma prava su fantazija za vaša nepca
Bilo da ga pravite kao prdjelo ili čak obrok, uživaćete u bogatom ukusu i aromi
Iako spada u hladno predjelo i često se sprema na slavama, opanci su obrok savršen sam po sebi. Uživajte u receptu za hladno predjelo koje će vas dobro zasititi, a takođe i iznenaditi bogatim ukusom.
Sastojci
Potrebno je:
- 200 g patlidžana
- 100 g slanine
- 1 glavica crnog luka
- 100 g pirinča
- 2 crvene paprike
- po ukusu so
- po ukusu biber
- po ukusu suvi biljni začin
Priprema
Patlidžan izdubimo formirajući opančiće i malo posolimo unutrašnji deo. Sredinu patlidžana što smo izdubili nasečemo na kockice i sa usitnjenim crnim lukom i slaninicom propržimo. U tu smesu dodamo predhodno obaren pirinač, seckanu papriku, i začine po ukusu so, biber i suvi biljni začin. Nalijemo malo vode i dinstamo par minuta. Tepsiju obložimo papirom za pečenje stavimo patlidžan i smesom napunimo opančičeće. Napravimo dve trakice od patlidžana, stavimo preko, to su nam kaiščići. Pečemo na 180 C oko 25 minuta u predhodno zagrejanoj rerni. Dekorišemo po ukusu.
BONUS VIDEO
(Espreso/Recepti.com)
Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!