![SVI PRAVE ISTU GREŠKU KADA KUVAJU TESTENINU: Prestanite OVO da radite sa vodom - tako samo UNIŠTAVATE špagete](/data/images/2022/12/27/17/1309505_tetenina_ls.jpg)
ovo morate znati
SVI PRAVE ISTU GREŠKU KADA KUVAJU TESTENINU: Prestanite OVO da radite sa vodom - tako samo UNIŠTAVATE špagete
Nema toliko jela za koja znate da će se svideti ljudima, a da ne odvojite previše vremena za kuvanje, ali testenina je definitivno jedno od njih
Od makarona sa sirom do špageta bolonjez i svega između, gotovo da možete biti sigurni da će jelo od testenine biti omiljeno u porodici, prenosi Miror.
Iako je ova hrana jedna od najlakših za pravljenje, što je čini popularnim obrokom u svako doba, postoji jedna greška koju mnogi od nas prave – i to se dešava odmah nakon što izvučemo testeninu iz ostave.
Ekspertkinja Peri Iglton – iz zanatskog proizvođača testenina Seggiano – objašnjava da mnogi ljudi prave grešku jednostavno ne napune šerpu s dovoljno vode za kuvanje testenine. „Kuvanje testenine u nedovoljno vode je veoma česta greška, a korišćenje premalo vode može imati katastrofalne posledice jer se skrob iz testenine rastvara u vodi za kuvanje i, ako je odnos vode i testenine prenizak, pretvara se u „ mlečne“ i lepljive kaše“, objasnila je ona.
![Testenina](/data/images/2022/05/30/15/1183047_testenina_ff.jpg?ver=1699796922)
Takva testenina definitivno nije ono što želimo na svom tanjiru, zato je važno osigurati da je odnos koji koristite ispravan. BBC Good Food preporučuje korišćenje između 500 ml do 1 litra vode za 80-100 g, tako da ako pravite 200 g testenine, takođe bi trebalo da udvostručite tu količinu vode. Također savetuju da koristite „veliku posudu s visokim stranicama“ kako biste bili sigurni da ima dovoljno mjesta za vodu i testeninu nakon što prokuva „jer ne želite da se voda preliva.“
Igleton takođe savetuje da treba izbegavati dodavanje testenine u vodu pre nego što je dosegla tačku vrenja, jer je to još jedna česta greška. „Ako testeninu dodate u vodu pre nego što prokuva, ona će se začepiti zbog sporijeg oslobađanja skroba u vodu koja se ne pomera. Isto tako, ako zaboravite da je promešate, testenina će se zalepiti.“
Dakle, sve u svemu, ključ da vaše jelo s testeninom bude apsolutno savršeno jeste obezbediti pravilan odnos vode i testenine, ali dodati testeninu samo kada voda već počne da baca ključ u šerpi – a nakon što je sigurno dodate, redovno mešajte tokom procesa kuvanja. Koje god jelo od testenine pripremali, ovaj stručni savet je apsolutno ključan i podići će kvalitet vašeg jela, prenosi Večernji.
BONUS VIDEO
(Espreso/Krstarica)
Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!