STARINSKA ŠTRUDLA SA MAKOM GOTOVA ZA 15 MINUTA: Najsočnija poslastica - ukus kakav pamtimo iz detinjstva
Štrudla sa makom u tepsiji, Foto: Printscreen/Youtube/ Sherpica Recipes

bolja od bilo kog kolača

STARINSKA ŠTRUDLA SA MAKOM GOTOVA ZA 15 MINUTA: Najsočnija poslastica - ukus kakav pamtimo iz detinjstva

Starinska štrudla sa makom se sprema za 15 minuta, a ukus najsočnije poslastice pamtimo iz detinjstva

Objavljeno:

Svi pamtimo stare kolače iz detinjstva i često poželimo da nam ih majke i bake naprave.

To su uglavnom jednostavne poslastice koje ne oduzimaju mnogo vremena, a uvek ispadnu najbolje.

Sada kada je stigla jesen i hladno vreme, vreme je da ih spremite svojim najmilijima.

Deca nikada neće odbiti kolač sa višnjama jer se to podrazumeva na selu, ali isto tako i sočna štrudla.

Sada je pred vama štrudla sa makom kojoj nijedna ne može da parira.

Sastojci za štrudlu sa makom
Sastojci za štrudlu sa makomfoto: Printscreen/Youtube/ Sherpica Recipes

Lako se sprema, a još lakše nestane sa tacne.

Recept ide po sledećim sastojcima:

3 jaja

350-400 g maka

Jaja u činiji
Jaja u činijifoto: Printscreen/Youtube/ Sherpica Recipes

2 čaše jogurta

700 g kora za pitu

3 čaše šećera (neka vam mera bude čaša od jogurta)

strugana kora limuna

dve i po čaše griza

2 pakovanja vanil šećera

Fil za štrudlu sa makom
Fil za štrudlu sa makomfoto: Printscreen/Youtube/ Sherpica Recipes

1 čaša ulja

1 pakovanje praška za pecivo

Ispred vas je priprema:

Umutiti 3 belanca sa 3 čase šećera, dodati 3 žumanca, griz, ulje, jogurt, prašak za pecivo, vanil šećer i koru od limuna. Podeliti kore na 4 dela tako da dobijete 4 štrudle.

Fil preko kora
Fil preko korafoto: Printscreen/Youtube/ Sherpica Recipes

Svaku koru premazati ovim filom, pa na zadnju premazanu koru staviti fil od maka. Urolati. Postupak ponoviti sa sva četiri dela kora. Dobićete 4 štrudle.

Pre pečenja premazati štrudle preostalim filom (testom) i staviti da se zapeče jos 5 - 10 min.

Mak preko fila
Mak preko fila foto: Printscreen/Youtube/ Sherpica Recipes

Mak pre nanošenja popariti sa malo vrelog mleka u kome je otopljen šećer i vanil šećer.

Štrudle peći na 200 stepeni oko 30 do 40 minuta.

Prelivanje štrudle sa makom
Prelivanje štrudle sa makomfoto: Printscreen/Youtube/ Sherpica Recipes

Štrudlu možete filovati i jabukama, ali i orasima.

Bonus video:

07:33

Lenja pita - Zaboravljena jela Srbije

(Espreso/Stil)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.