ODLIČNO I UKUSNO
RECEPT ZA SLATKU GIBANICU POJAVIO SE U SRBIJI: Muškarci posebno odlepili za njom, a nikad prostija za praviti
Ideja je bila da gužvara bude samo sa orasima
Gibanice i pite su dabome sastavni deo naše kulinarske tradicije i to ne samo na Balkanu nego i mnooogo šire. Nekada su domaćice svaki put razvijale kore i pravile ukusne đakonije za celu porodicu, pa i komšiluk. Realno možemo (ko ume) i danas da pravimo domaće kore, ali ni kupovne nisu loše.
Znam da svaka porodica ima neki svoj recept za ovu vrstu jela, a ja sam neprekidno u potrazi za novim kombinacijama. Današnja dobitna kombinacija se zove slatka gužvara sa orasima i kokosom.
Ideja je bila da gužvara bude samo sa orasima, ali mi je zafalilo oraha pa sam dodao kokosovo brašno.
Iako sam u startu bio sumnjičav, na kraju se sve dobro završilo. Dobio sam kolač spolja hrskav, a iznutra mek i sočan. Kokos se čak i ne oseća, ali daje finu teksturu.
Dakle recept za slatku gužvaru ili gibanicu je pred vama i naravno predlažem vam da vi smislite neku svoju kombinacju.
Za pečenje ove gužvare koristio sam Pyrex okruglu vatrostalnu posudu i opet se pokazala kao pun pogodak. Ništa se nije zalepilo,a posudu je veoma lako oprati posle upotrebe.
I još jedan podsetnik. Pyrex posude možete kupiti po popularnim cenama uz 20 nalepnica u svim marketima → Maxi, Shop&Go i Tempo.
Sastojci
250g tankih kora za pitu
150g krupnije mlevenih oraha
100g kokosovog brašna
250g šećera (može i manje)
2dl jogurta
1dl ulja
1 kesica praška za pecivo
1 kesica vanilin šećera
4 veća jajeta (+1 za premazivanje po potrebi)
Način pripreme U posudu za mešanje staviti šećer, jaja, jogurt, prašak za pecivo i vanilin šećer. Sve dobro promešati da se šećer istopi.
Nakon toga dodati orahe, kokosovo brašno i ulje, pa sve dobro promešati.
Pyrex okruglu staklenu vatrostalnu posudu malo nauljiti pa obložiti zidove i dno sa tri kore tako da se napravi gnezdo.
Uzimati jednu po jednu koru i dobro ih natopiti dobijenim filom pa ređati u Pyrex posudu. Poslednje dve kore staviti preko svega pa višak kora od „gnezda“ prebaciti na unutra i sve premazati sa malo fila, ili ako vam nije ostalo fila umutiti jedno jaje, pa premazati.
Peći u rerni zagrejanoj na 180°C oko 40min. Poslednjih 10 minuta po potrebi prekriti gužvaru alu folijom da ne bi zagorela po površini.
Nakon pečenja ostaviti je da se malo ohladi i servirati toplu ili hladnu. Da li ste probali ovaj recept? Kako vi pravite gibanice i pite od domaćih ili kupovnih kora. Ostavite svoje utiske u komentarima.
Bonus video
(Espreso/Lepibrka.com)
Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!