jelo za čistu desetku
TURKINJE SPREMAJU NAJUKUSNIJI PASULJ SA JEDNOM VRSTOM MESA: Sočan i čorbast - recept star godinama unazad
Turkinje spremaju najukusniji pasulj sa junetinom koji je ukusan, sočan i čorbast po receptu starih domaćica
Nema šanse da zamislimo jesen bez jela na kašiku, a kada to kažemo mislimo na pasulj.
To je naš specijalitet koji niko ne može da odbije čak ni u pola noći.
Najbolji je kada se spremi na starinski način, ali ono što će vas iznenaditi jeste kako ga prave Turkinje.
One ga ne spremaju sa suvim mesom, već u njega stavljaju svežu junetinu.
Ukus je boli glava, a odmah ćete zapisati pripremu.
Za njihov recept idu ovi sastojci:
so, suva začinska paprika
2 šolje belog pasulja (preko noći da odstoji u vodi koju ćete sutra prosuti)
vruća voda
4 kašike maslinovog ulja
pola kašičice brašna
400 grama junećeg mesa
pola kašičice bibera
1 glavica crnog luka
1 kašika paradajz paste
Priprema je sada tu:
Pasulj potopite u vodu, noć pre kuvanja. Sutradan ga procedite i promenite mu vodu da odstoji još malo u novoj vodi. U pretis lonac dodajte maslinovo ulje i sitno seckan crni luk. Dinstajte dok ne postane staklast. Zatim mu dodajte paradajz pasu pa dinstajte još malo. Dodajte sveže juneće meso seckano na kocke. Prodinstajte pa dodajte proceđen pasulj. Sve izmešajte i ostavite da se dinsta otklopljeno oko 5 minuta.
Zatim dodajte so, biber, suvu začinsku papriku i brašno pa sve dinstajte još 5 minuta u otvorenom pretis loncu.
Zatim nalijte vrelu vodu da prekrije pasulj za oko dva prsta iznad smese. Poklopite i kuvajte u pretis loncu na jakoj vatri oko 20 minuta i na slaboj vatri oko 30 minuta.
Poslužite toplo.
Razlike između turskog i srpskog načina pripreme pasulja je ta što oni koriste sveže juneće meso, dok mi najviše kuvamo suvo meso uz pasulj.
Bonus video:
(Espreso/Stil)
Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!