Ilustracija, Foto: Printscreen/Youtube/suzinakuhinja
MORATE ZNATI
SVE SRPSKE DOMAĆICE ZNAJU KAKO SE PRAVE RIBLJE PIHTIJE: Bez njih je SRAMOTA da prođe POSNA SLAVA
Najbolje posne riblje pihtije
Objavljeno:
Ukoliko nemate ideju šta da pripremite za predjelo kada servirate trpezu za posnu slavu, imamo predlog recepta za vas. Okušajte se u pripremi pihtija od ribe.
Priprema ovog delikatesa, odnosno ribe u aspiku, manje-više je ista kao i kada je u pitanju priprema mrsne varijante, a vaši gosti koji su ljubitelji pihtija sigurno će se obradovati.
Sastojci:
- 3 kg ribe (srednje veličine karaš, tolstolobik, smuđ, šaran... )
- veza zeleni
- so i biber (prema ukusu)
- lovorov list
- 300 g belog luka
- začin (prema ukusu)
Priprema:
- Očišćenu ribu i zelen stavite u lonac, nalijte vodom da ogrezne i kuvajte tri do četiri sata.
- Kada se sve dobro raskuva, procedite čorbu i veoma pažljivo očistite meso od ribljih kostiju.
- Pripremite posudu u kojoj ćete da izlijete pihtije i poređajte na dno barenu šargarepu, sitno iseckan beli luk i komade očišćenog ribljeg mesa.
- Začinite čorbu u kojoj se riba kuvala prema sopstvenom ukusu i dobro posolite, a potom je pažljivo prespite preko poređanog povrća i mesa.
- Ostaviti da se dobro ohlade, pa pospite sa začinskom ili tucanom paprikom, isecite na komade i poslužite. Ukoliko izlijete pihtije u manje posude možete, da ih izvrnete na posebnu tacnu i poslužite posebno kao porcije koje veoma dekorativno izgledaju.
- Ako vam se dogodi da riblje pihtije ne žele da vam se dobro stegnu, uvek možete da dodate malo želatina.
Bonus video: Zdrav recept iz putopisa Marka Pola
(Espreso/Telegraf)
Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!