pažnja
DOKTORKA JOVANA OTKRILA GREŠKU KOJU SRBI PRAVE, A KOJA STVARA KATASTROFU U ORGANIZMU: To se najčešće dešava UJUTRU
Jovana pre svega ističe da je najgore to što ljudi nemaju vremena da doručkuju i nisu uobročeni, a to je nešto gde se u startu pravi problem
Kada govorimo o srpskoj gastronomiji u prvom redu su to gotovo uvek ona domaćinska dobro poznata kuvana jela poput sarme, pasulja, podvarka, preko ajvara, raznih peciva, bureka, kiflica do kolača poput tulumbi, baklava, slatkih pita, štrudli i slično. Nema Srbina koji ne uživa u svim tim kulinarskim specijalitetima, koji su zašli u domen tradicije. Ipak, znamo da nije sva hrana zdrava, a budući da je sezona slava svesni smo toga i da se konzumiranje određenih namirnica povećalo, pa nas je zanimalo koje to namirnice ljudi u Srbiji jedu, a izrazito su loše po zdravlje.
Naime, porazgovarali smo sa Jovanom Živić, nutricionistkinjom, ona nam je otkrila koje su to najgore namirnice koje Srbi konzumiraju, piše Blic žena.
Prva greška se pravi od ranog jutra
Jovana pre svega ističe da je najgore to što ljudi nemaju vremena da doručkuju i nisu uobročeni, a to je nešto gde se u startu pravi problem.
- Mislim da je mnogo lakše i bolje da na primer uveče ili ranije ujutru skuvaju jaja ili naprave kajganu i nešto tog tipa, nego da odu u pekaru i kupe sve to što je puno trans loših masti, što je po mom mišljenju jedna od gorih opcija. Takođe, sve namirnice koje sadrže loše trans masti kao što su majonez, margarin, sva ta rafinisana i termički obrađena hrana koja ima puna aditiva i emulgatora zato što oni mogu da utiču na mnogo načina na sam organizam.
Pored toga, da ne govorimo o slatkišima koji su prepuni šećera i masti te loše utiču na insulinsku rezistenciju i na sve osobe koje imaju taj hormonski disbalans, a to utiče čak i na zdrave osobe jer se tu unose prazne kalorije, a ne unosi se ništa nutritivno kvalitetno što je potrebno organizmu da funkcioniše, a da bi organizam funkcionisao nama su potrebni makronutrijenti, vitamini i minerali, a ne samo prazne kalorije što se nalaze u svim ti rafinisanim gotovim proizvodima.
Najgora namirnica koju Srbi vole su sokovi
Jovana smatra da su gazirani sokovi jedna od najlošijih namirnica koja se često konzumira u Srbiji.
- Pa čak i kada piše da je od 100% voća, imaju u sebi dosta fruktoze, da ne pričamo o gaziranim sokovima koji su prepuni šećera i aditiva, a prosečna čaša nekog gaziranog soka ima 30 g šećera, što znači da tu popijete kašiku i po šećera u čaši, tako da su sokovi baš onako gadna stvar putem koje se unosi brdo kalorija, a da toga nisi ni svestan.
A upravo sokovi su nezaobilazni deo one goroepomenute slavske atomsfere koja nam sledi u narednom periodu.
Znamo svi da ide red sarme, red pečenja, pa da se sve dobro zalije, međutim, zapitajte se da li je to sve zaista neophodno.
Umerenost je ključ zdravlja, tako da jedna sarma možda neće da napravi pometnju, ali taj gazirani sok koji sledi posle nje, sasvim sigurno da hoće.
Zato naša nutricionistkinja preporučuje zdrave zamene, a najzdravija zamena za gazirana pića su sveži miksevi sa što više limuna, a manje crvenog voća koje ima više fruktoze.
Majke i snajke
(Espreso/BlicŽena)
Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!