![NAJUKUSNIJA BELA PITA SA DOMAĆIM KORAMA: Samo ovakva se tamanila u bivšoj Jugi - receptura starih domaćica](/data/images/2023/10/30/11/1456341_kolac-bela-pita_ls.jpg)
mmm predobra!
NAJUKUSNIJA BELA PITA SA DOMAĆIM KORAMA: Samo ovakva se tamanila u bivšoj Jugi - receptura starih domaćica
Starinski recept za ukusnu poslasticu koja se tamanila u staroj Jugi
Bilo da pripremate neko slavlje ili samo volite da se zasladite u toku dana, predlažemo vam starinski recept za belu pitu. Priprema ove poslastice je prilično laka i objašnjena korak po korak, tako da će i oni manje spretniji da se snađu u pravljenju.
Sastojci
Za kore:
- 400 g brašna
- 150 g margarina
- 150 g šećera u prahu
- 3 kašike kisele pavlake
- 1 jaje
- 1,5 kašičica praška za pecivo
![Bela pita](/data/images/2023/10/30/11/1456340_bela-pita_ff.jpg?ver=1698661557)
Za fil:
- 600 ml mleka
- 6 kašika brašna
- 250 g šećera u prahu
- 2 kesice vanilon šećera
- 250 g margarina
- 1 limun - sok
- I još:
- 200 g bele čokolade
- 5 kašika ulja
![Beli fil](/data/images/2023/10/30/11/1456339_fil_ff.jpg?ver=1698661514)
Priprema
Zamesiti kore od brašna, jajeta, šećera, pavlake, praška za pecivo i margarina. Testo podeliti na 3 jednaka dela i staviti u frižider na pola sata. Razvući kore i peći na prevrnutom plehu od rerne na 160-180°C i paziti da korice ostanu bele.
![Razviti kore](/data/images/2023/10/30/11/1456331_razvuci-kore_ff.jpg?ver=1698661487)
Razmutiti u 200 ml mleka brašno, šećer, i vanilin šećer, a ostatak mleka staviti da provri, pa skuvati fil. U ohlđen fil dodati margarin sobne temperate, pa dobro izmiksati zatim i sok od limuna i još jednom dobro izraditi mikserom.
![Mazati kore filom](/data/images/2023/10/30/11/1456330_mazati-kore-redom_ff.jpg?ver=1698661456)
Filovati kora, pa fila, kora, druga polovina fila, pa kora. Ostaviti da prenoći, pa staviti glazuru preko. Čokoladu otopiti sa uljem na pari.
Bonus video
(Espreso/recepti.com)
Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!