savet
NAŠE BAKE OTKRILE KAKO IM SE KISELI KUPUS NE KVARI: Najbitnija su 3 načina - caka sa sela
Naše bake su otkrile 3 načina zbog kojih im se kiseli kupus ne kvari, caka koja se primenjuje samo na selu
Ako do sada niste krenuli da spremate zimnicu od kiselog kupusa, važno je da znate kako se taj proces obavlja na pravi način da se ne i kvario.
Savet naših starih baka su najbolji ne samo za to, već i za pripremu kupusa ribanca bez kojeg takođe ne mogu da se zamisle tradicionalna zimska jela.
Njihovi načini su najboljeg kvaliteta i cele godine ćete ga jesti, a svaki put će biti sve ukusniji.
One uvek obraćaju pažnju na ove tri stvari pre samog procesa kiseljenja:
Prvi razlog
Najbitnije od svega je da sledite recept, jer ako nešto promenite ili izbacite, kiseli kupus će se lako pokvariti. Trebalo bi da bude dovoljno salamure da potpuno pokrije kupus. Sloj ulja na vrhu će pomoći da se produži rok trajanja.
Drugi razlog
Sledeća stvar na koju treba da obratite pažnju je temperatura na kojoj čuvate. Čuvanje kupusa na pogrešnoj temperaturi može značajno ubrzati proces fermentacije i stvaranje štetnih mikroba. Za dugotrajno skladištenje kiselog kupusa temperatura treba da bude niska. Najoptimalniji je od 0 do +4 stepena. Zbog toga je vredno čuvati u podrumu, podrumu ili frižideru.
Treći razlog
Prva dva razloga morate da ispoštujete, a treći je više preventiva. Umesto u plastičnim burićima, bolje je da čuvate kupus u staklenim teglama ili nekim većim posudama. Možda je najbolje da kupus u samom startu podelite na listvove, pa da tako kiselite. Ovo nije obavezan korak, ali dosta pomaže.
Za bolje skladištenje možete dodati još malo soli ili brusnice. Ovo ne samo da produžava rok trajanja kupusa, već i dodaje prijatan i bogat ukus. Brusnica i so u ovom slučaju služe kao prirodni konzervansi.
Bonus video:
(Espreso/Stvar ukusa)
Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!