DOKTORKA OTKRILA NAJZDRAVIJU NAMIRNICU ZA TURŠIJU: Uporno ZABORAVLJATE na nju - od zimnice pravi ukusan DELIKATES
Zimnica, Foto: Profimedia

OVO MORATE ZNATI

DOKTORKA OTKRILA NAJZDRAVIJU NAMIRNICU ZA TURŠIJU: Uporno ZABORAVLJATE na nju - od zimnice pravi ukusan DELIKATES

Priprema turšije može da se izvede na bezbroj načina, ali treba biti oprezan sa stavljanjem dodataka

Objavljeno:

Razni aditivi koji se obilno koriste u prehrambenoj industriji mogu da nam nanesu štetu. Stručnjaci savetuju da, ako već stavljamo konzervans, moramo da povedemo računa o njegovoj količini. Na kilogram hrane nе treba stavljati više od jednog grama konzervansa. Najzdraviji način pripremanja zimnice je svakako onaj bez konzervansa.

Nutricionistkinja Zorica Kostre u "RTS Ordinaciji" otkriva da nam je za recept za presolac za tušriju potrebno litar vode i 40 grama krupne morske soli. Sve što treba da uradite jeste da prokuvate i ohladite pre nalivanja. Takođe, postoji namirnica koju mnogi zapostavljaju kada je turšija u pitanju, a reč je kelerabi.

Paprike, Zimnica
foto: printscreen/youtube/ Sherpica Recipes

"Najvažnije je da krupna morska so bude nerafinisana jer je to najprirodniji način konzervacije. Ona je najbolji izbor. Možemo da stavimo kelerabu u turšiju. Ona je jako zdrava, ima nizak glikemijski indeks, veoma je kalorijski niska. Ima 27 kalorija na 100 grama, što je jako dobro. Ima visok sadržaj gvožđa", kaže nutricionistkinja i otkriva da je od velikog značaja ako ubacimo prokelj i beli luk.

Jesenja salata, Zimnica
foto: Printscreen/youtube/Kuhinja Sunčane Staze

"Prokelj ima izuzetno inflamatorno dejstvo. Možete da stavite i ceo beli luk. Važno je da dobro pritisnete zimnicu, jer na taj način dolazi do bolje fermentacije. Poželjno je da presolac bude poptuno hladan i obavezno ostavljamo dva centimetra prostora od poklopca. Turšija mora da bude prvo na sobnoj temperaturi. Pet dana je dovoljno da stoji, ali da bude pritisnuta mrežicom. Nakon toga je poželjno da se stavi u hladnu prostoriju", objašnjava Zorica Kostre.

"Grožđe u turšiji je specijalan delikates koje svako treba da proba. U ovoj turšiji imamo probiotik i prebiotik. Takođe, ovo je odličan recept za 'moderne domaćice'. Sprema se jednostavno i jako brzo", ističe nutricionistkinja Zorica Kostre.

BONUS VIDEO

00:37

KOLIKO JE ZIMNICA ZAPRAVO ZDRAVA?! Ekspert na Kurir TV razbija mitove o zimskoj ishrani!

(Espreso/mondo)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.