MA OVO JE VRH
"MAKOŠ GUBE" TORTA KAKVU SAMO MAĐARICE ZNAJU DA NAPRAVE: Penasta i sočna - recept starih domaćica
Mađarice prave tortu"Makoš gube" koja je penasta i sočna po receptu starih domaćica
Naše žene su navikle da svojoj deci za rođendane spremaju torte na koje su već navikli i čijem ukusu nije lako odoleti.
Ista situacija je kada su u pitanju druge proslave i slave, ali to može da se promeni uz jednu poslasticu koja će nestati dok trepnete.
Mađarice prave ukusne kolače, ali ni torte im nisu slabija strana.
Sada je pred vama njihova torta "Makoš gube" sa makom i limunom , koja je toliko kremasta i ukusna da ćete je napraviti što pre.
Za recept su potrebni ovi sastojci:
3 žumanceta
1 litar mleka
10 kifli (možete da korstite i stari hleb ukoliko vam je ostalo)
250 g maka
1 kašičica narendane kore limuna
100 g šećera
Za ukrašavanje:
malo maka za posipanje
100 ml slatke pavlake
Ovako ide priprema:
Zagrejte mleko sa makom, šećerom i korom limuna. Kifle isecite na kolutove od jednog centimetra. 2/3 gotove smese sipajte na kifle i sačekajte da upiju.
Preostalo mleko od maka malo ohladite, umešajte žumanca, pa i njim prelijte kifle.
Zagrejte rernu na 180 °C. Kalup za torte prečnika 26 cm premažite maslacem, pospite prezle po dnu, dodajte smesu od kifli i mleka i pecite u rerni 15-20 minuta.
Umutite slatku pavlaku za šlag, pa kada se oglhi, premažite ohlađenu tortu i pospite makom.
Bonus video:
(Espreso/Blic Žena)
Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!