ma za ručak čista desetka
MAKEDONKE SPREMAJU NAJSOČNIJE UŠTIPKE: Totalno drugačije od naših - najbolji recept njihovih domaćica
Makedonke spremaju najsočnije uštipke koji se razliku od naših i to po najboljem receptu njihovih domaćica
Naše bake i majke su poznate po tome da prave najukusnija jela...
Od kuvanja, testa, torti, pa sve do kolača... ono što smo svi jeli kao decu jesu starinski uštipci čiji ukus ne može da se zaboravi.
Makedonke su isto poznate po tome, ali ih one prave na drugačiji način od nas.
Mnogo su ukusnije i njihove su u slanoj verziji.
Izdvojeni su sastojci za ovaj recept:
ulje za prženje
400-500 gr mešanog mlevenog mesa
1/2 kesice praška za pecivo
1-2 srednje glavice crnog luka
malo peršuna
1-2 srednje glavice crnog luka
1 kašičica mlevenog bibera
2-3 čena belog luka
1 kašičica tucane paprike
1 jaje
1-2 kašike vegete
1-2 kašika prezli (ili brašna)
malo mleka ili vode za potapanje hleba
2 parčeta bajatog hleba
Sada sledi priprema:
Najbolje je koristiti sveže mleveno meso, može obično juneće, može roštiljsko, može i smrznuto pileće ili ćureće meso..
U plastičnoj činiji u kome je sveže ili odmrznuto meso dodajte prethodno sitno iseckan crni luk, sitno iseckan beli luk, dodajte oko pola kašičice bibera, ili više, zavisno od vašeg ukusa, isto tako i vegete oko jedne kašike, jedna kašičica tucane ljute paprike(ovde se zove ''bukovac''), jedno celo jaje, malo svežeg, seckanog ili sušenog peršuna, pola kesice praška za pecivo, sredina bajatog hleba potopljenog u mleku ili vodi, isceđenog...zatim oko jedne kašike prezle, tačnije, sve zavisi od mesa, da li je previše tečno ili je čvršće, tako ćete znati da li manje ili više od navdene količine treba da stavite...Ćureće meso je po prirodi tečnije od ostalih, zato pišem ove mere.
Kada ste sve lepo dodali u meso, promešajte, osatvite oko 15-tak minuta da odstoji pokriveno krpom.
S druge strane zagrejte sud sa oko dve šoljice ulja, i kašikom vadite uštipke i stavljajte u vrelo ulje, i malo ih spljeskajte kašikom, da ne budu okrugli kao ćifte, već kako polu pljeskavice...zatim malo smanjite temperaturu prženja da se ne bi spolja prepržili a unutra ostali ne prženi...
Vadite uštipke sa nekom rupičastom kašikom da bi se malo iscedilo od ulja. I naravno jedite vruće, ali su lepe i hladne...
Bonus video:
(Espreso/Coolinarika)
Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!