preukusna
OVA TORTA NOSI NAZIV PO POPULARNOJ PESMI JELENE BROĆIĆ: Poznata je od davnina, sve GENERACIJE se SEĆAJU BAŠ NJE
Filovati svaki red, a na kraju odozgo i sa strane dodati 2 umućena šlaga (bez šećera)
Stari recept provereno ukusne, ali i dekorativne torte.
Sastojci
žuti rolat: 6 jaja, 5 kašika šećera, 6 kašika brašna
braon rolat: 6 jaja, 5 kašika šećera, 5 kašika mlevenih oraha, 5 kašika brašna, 2 kašike kakaoa
fil za rolate: 300 g mlevenih oraha, 1,5 dl mleka, 3 vanil šećera, 250 g putera (margarina), 250 g prah šećera, 4 štangle čokolade za kuvanje
krem: 600 ml mleka, 5 kašika šećera, 3 kašike brašna + šlag na kraju
Uputstvo
Umutiti sastojke za žuti rolat. Belanca penasto umutiti sa šećerom, pa dodati žumanca i brašno. Veći pleh obložiti pek papirom i sipati umućenu smesu. Peći na 200 stepeni 15 minuta. Dok se peče žuti rolat, pripremi testo za braon rolat po istom postupku (s tim što se orasi i kakao dodaju pred kraj mućenja). Pečene rolate uviti u čistu krpu čim ih izvadite iz rerne.
Dok se peče braon rolat, pripremiti fil za rolate. Orahe popariti vrelim mlekom i dodati vanil šećer. U drugi sud umutiti puter i prah šećer i sjediniti sa orasima kada se ohlade. Smesu podeliti na dva dela, jedan ostaviti takav kakav jeste i njime filovati žuti rolat. U drugu polovinu fila dodati otopljenu čokoladu i time filovati braon rolat.
Nafilovane rolate seći u kose (ovalne) šnite, tako da svaki ima 14 kosih šnita i 2 ravna okrugla (za sredinu Bele Rade). Poređati na tacnu prvi red braon rolata (1 okruglo parče i 7 okolo), pa nafilovati. Potom ide žuti red, pa opet braon i na kraju opet žuti. Filovati svaki red, a na kraju odozgo i sa strane dodati 2 umućena šlaga (bez šećera).
(Espreso/specijaliteti.rs)
Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!