e, to je bila zimnica!
NAJSTARIJI SRPSKI AJVAR IZ 1915. SE SPREMAO SAMO OVAKO: Zimnica iz STAROG KUVARA krije neverovatnu tajnu (RECEPT)
Ajvar je specijalitet balkanske kuhinje napravljen od crvene paprike
Ipak, u receptu iz 1915. crvene paprika uopšte nema!
Ovo je originalni recept za „srpski ajvar“, navodno objavljen 1915. u ratnom kuvaru, prenosi nova.rs.
„Uzmi tri poveća modra patlidžana, meti ih na jaku žeravicu da se peku – sad uzmi 4 zelene paprike – babure i ispeci ih na ploči od ognjišta. Kad bude to pečeno, paprike meti u hladnu vodu, a patlidžan oljušti, ali pazi da meso od patlidžana ostane čisto.
A najbrži ajvar možete spremiti ovako.
Uzmi paprike i skini gornju kožu, meti paprike i patlidžan u drvenu stupu, u kom je već utučeno 3-4 češnja bela luka, sve to zajedno dobro utuci sa drvenim tučkom, da bude podjednako sitno, saspi u činiju i dodaj tri-četiri glavice na trenici istrvena luka, osoli, sirćetom okiseli, meti tri četiri kašike fina zejtina, dobro sve to izmešaj, preli još malo zejtinom i nosi na sto. Ovako zgotovljen ajvar može se na hladovini održati više dana.“
Šta vi mislite o ovom receptu? Da li ajvar moguć bez crvenih paprika?
BONUS VIDEO:JEDNA STVAR RAZLIKUJE PRAVI DOMAĆI AJVAR OD OSTALIH: Evo kako da prepoznate koji je u pitanju (KURIR TELEVIZIJA)
(Espreso/krstarica)
Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!