recept
OVAKO SE PRAVE NAJMEKŠE LEPINJE, TAJNA JE U JEDNOM SASTOJKU: Dodajte ga u testo i TOPIĆE SE U USTIMA
Napravite savršeno ukusne lepinje tako što ćete ukombinovati dve vrste testa, a tajna se krije u smesi koja izgleda kao pasta
Moguće je kod kuće napraviti lepinje kao iz burger restorana, samo je potrebno da ukombinujete dobre sastojke. Ako želite da napravite savršeno mekane, a ukusne lepinje, onda vam predlažemo ovaj recept. Ovo testo je nešto između japanskog mlečnog testa i onog za brioš lepinje.
Kombinacijom ova dva testa napravićete najmekše i najlepše lepinje. Ono što ovo testo izdvaja od drugih je dodavanje smese koja izgleda kao pasta.
Sastojci:
2 kašike brašna
2 kašike vode
4 kašike mleka
Za testo:
120 ml mleka
1 kašika suvog kvasca
320 g brašna
1 kašičica soli
2,5 kašike šećera
1 celo jaje
1 žumance
42 g neslanog putera
Za premazivanje:
1 celo jaje
malo mleka
Priprema:
U šerpici pomešajte brašno vodu i mleko i kuvajte dok se ne dobijete smesu koja izgleda kao pasta, neprestano mešajte. U posudi pomešajte toplo mleko, vodu i kvasac, pa dodajte šećer i promešajte. Ostavite da se aktivira nekih 10 minuta. U drugoj posudi pomešajte prosejano brašno i so, pa dodajte aktivirani kvasac i pastu koju ste prethodno napravili.
Dobro umutite mikserom, pa dodajte jaje i žumance. Opet malo sjedinite mikserom, pa dodajte puter (sobne temperature) i mutite sve dok ne dobijete testo koje se ne lepi. Nauljite posudu i stavite testo unutra, pa pokrijte mokrom krpom. Ostavite da nadođe sat do sat i po vremena. Prebacite testo na pobrašnjenu površinu, a zatim ga kratko premesite i podelite na 6 jednakih delova i oblikujte loptice.
Poređajte u pleh obložen pek papirom, pa pokrijte i ostavite još nekih 1-2 sata. Umutite jaje sa mlekom i premažite lepinje, pa ih pecite u zagrejanoj rerni na 190°C oko 18 minuta.
Majke i snajke
(Espreso/Stvar ukusa)
Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!