najkremastiji kolač
OVAKO FRANCUSKINJE PRAVE ČUVENU SVILENU PITU: Ništa KREMASTIJE niste probali
Najkremastija torta koju ste ikada probali
Pre više od pedeset godina, na jednom kulinarskom takmičenju u Americi, nastao je recept za svilenu pitu. Iako novi naziva francuska pita, nema nikakve veze sa tom zemljom. Ovu čokoladnu pitu su odmah svi zavoleli, a u početku se koristio puding. Danas ga menja čokoladnu mus, a u kombinaciji sa keksom i šlagom je prosto neodoljiv. Obavezno probajte!
Sastojci:
- 25 komada oreo keksa
- 60 g neslanog putera
- 1/4 šolje kukuruznog brašna
- 2/3 šolje šećera
- prstohvat soli
- 2 šolje mleka
- 1 šolja kreme
- 4 žumanceta
- 30 g neslanog putera
- 1 kašičica ekstrakta vanile
- 150 g čokolade
- 75 g mlečne čokolade
- 1,5 šolja slatke pavlake
- 2 kašike šećera
- 1/2 kašičice ekstrakta vanile
- čokolada
Priprema:
Izblendirajte keks, pa dodajte istopljeni puter i sve lepo sjedinite. Dobro utisnite smesu u kalup (po ivici i dnu). Pokrite pek papirom i pecite u zagrejanoj rerni na 180°C oko 10 minuta. Ostavite da se ohladi. U jednoj posudi pomešajte brašno, šećer i so, a u drugoj pomešajte mleko, neutralnu pavlaku i žumanca. Sjedinite mokre i suve sastojke, pa kuvajte dok se ne zgusne, uz neprestano mešanje.
Zatim dodajte čokoladu, puter i vanili i mešajte dok se svi sastojci ne istope i sjedine. Sipajte vreo fil preko podloge od keksa, pa pokrijte pek papirom i ostavite da se ohladi nekih 2 sata na sobnoj temperaturi, pa prebacite u frižider i ostavite 12 sati. Umutite slatku pavlaku sa šećerom i vanilom, pa sipajte preko fila i ukrasite rendanom čokoladom.
Bonus video: Torta
(Espreso/Stvar ukusa)
Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!