recept
DOMAĆICE, OVAKAV PAPRIKAŠ MORATE DA SPREMITE: Sočno meso koje se KRČKA u TESTU topiće se u ustima
Zamirisaće ceo komšiluk
Paprikaš je čuveni specijalitet poreklom iz Mađarske koji se vremenom uvrstio među jela koja se najčešće nalaze i na našim trpezama. Pravi se od različitih vrsta mesa i krompira, sa dodacima povrća i začina.
Ali, pripremljen na ovakav način sigurno niste još uvek jeli. Paprikaš pravimo od svinjetine, a krčka se u "loncu" od mekog testa. Zamirisaće ceo komšiluk!
Sastojci:
Za testo:
250 g brašna
1 kašičica soli
30 g putera
100 ml vode
Za paprikaš:
250 g svinjetine
2 krompira
1 paradajz
1 glavica crnog luk
3 čena belog luka
4 srednja komada putera
prstohvat soli
1 kašičica bibera
1 kašičica mlevenog korijandera
1 kašičica slatke paprike
1 kašičica suvog začina
Za premaz:
1 jaje
Priprema:
U posudu ubacite peosejano brašno, so, otopljen puter i postepeno dodajte vodu, pa umesite testo. Razmesite testo rukom, pa ga pokrijte i ostavite da odstoji. U međuvremenu, iseckajte meso, krompir, paradajz, pomešajte, pa dodajte so, biber, mleveni korijander, slatku papriku i suvi začin. Sastojke dobro sjedinite rukama. Testo podelite na 4 dela.
Svaki od njih razvijte i razvucite oklagijom pa obložite 4 okrugle vatrostalne posude, tako da se razliva i preko posude. Napunite ih mesom, dodajući u svako posudu iseckan beli luk, crni luk i po komad putera. Zatvorite napunjeno testo ivicama koje "vire" iz posude, okrenite naopako, izvadite, pa ukrasite dvema upletenim linijama testa i malom lopticom testa na vrhu. Premažite jajetom. Pecite u zagrejanoj rerni na 180°C oko 1-1,5 sat.
Majke i snajke
(Espreso/Stvar ukusa)
Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!