MORATE ZNATI
DR ŠEHIĆ OTKRIVA KAKO DA PREPOZNATE DA LI JE MESO POKVARENO: Samo od ovoga se NEĆETE RAZBOLETI
Dr Šehić otkiva kako da prepoznate pokvareno meso
Dr Radmila Šehić otkriva kako da budemo sigurni šta jedemo i koliko je meso značajno u našoj ishrani!
Nakon što su dve osobe uhapšene u Subotici zbog sumnje da su krali meso sa stočnog groblja sa uginulih životinja i prodavali ga, oglasila se i doktorka Radmila Šehić i objasnila koliko može biti opasno ukoliko je neko to meso konzumirao!
Specijalista opšte prakse dr Šehić naglasila je da je uginulo meso izvor mogućih brojnih oboljenja, pa čak i onih koja traju decenijama. Kako da budemo sigurni šta jedemo i koliko je meso značajno u našoj ishrani, govorila je doktorka u emisiji 150 minuta.
"Dugo sam radila u hitnoj pomoći, pa i odatle mogu dosta toga da vam kažem. Šta se to desilo i šta su to ljudi konzumirali? Ne znam, samo preko medija sam mogla da pročitam, saznam, ali prvo ću da vam kažem ono što je možda najkorisnije za ljude, da znaju da je meso veoma bitna, veoma važna namirnica. Životno važna namirnica jer je veliki izvor proteina, zapravo esencijalnih aminokiselina, možda još značajnije od toga da je meso izvor B12 vitamina", istakla je dr Šehić.
Prema njenim rečima, vitamin B12 je izuzetno značajan za funkcionisanje nerava, mozga, metabolizma, a iako ga ima mnogo u kvascu, meso je ipak bogatije ovim vitaminom. Dodala je da ljudi koji su na veganskoj ili vegetarijanskoj ishrani moraju da na druge načine nadoknađuju ovaj važan vitamin.
"Mi ne znamo koliko dugo meso stoji, koje je meso pripremnjeno. Ono što znamo jeste da su mesa u hladnjacima na neka dva stepena Celzijusa u regularnim prodajama, dobro zaštićena", objašnjava doktorka i dalje se osvrće na bolesti koje su rasprostranjene u životinjama.
"Bar 300 zoonoza postoji - bolesti od koje boluju životinje, a dobar deo mogu da nađu put do čoveka kao domaćina".
Šta mi možemo učinimo kao vid prevencije prilikom kupovine mesa? Na prvom mestu, doktorka savetuje da se osvrnemo na boju mesa. Ako barem ćošak ili neki deo mesa promeni boju, to je prvi znak.
"Tako već načeto meso, bude tačkasto. A ako ga kupite tako i otvorite, ono je lepljivo, vuku se vlakna. I tu je oprez! Treća stvar je promena mirisa", dodala je. Takođe, ne treba da zaboravimo i na to koliko je termička obrada važna Na preko 75 stepeni Celzijusa, kako napominje dr Šehić, ubijaju se bakterije.
Bonus video: I Saška Veselinov ne jede meso
(Espreso/Mondo)
Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!